BLOG / Constipația la copii- soluții

 

Cel mai probabil, fiecare dintre noi a trecut cel puțin o dată în viața de adult, printr-un episod de constipație. Știm cât de incomfortabil poate fi. În cazul copiilor, lucrurile sunt chiar mai dificile, în mod special la sugari și copii mici, și asta pentru că în primele etape de dezvoltare, ei nu înțeleg ce li se întâmplă și nici nu își pot comunica simptomele.

Semnele și simptomele constipației la copii, sunt asemănătoare cu cele de la adult, mai exact:  prezența a mai puțin de trei scaune pe săptămână, scaunele sunt tari, uscate, iar eliminarea dificilă și dureroasă.

Prima etapă în dezvoltarea unui copil, în care constipația este destul de frecventă, este  începutul diversificării. Acela este un moment de schimbare majoră pentru sistemul lor digestiv. Mai apoi, constipația la copii apare în general atunci când aportul de lichide sau de fibre, ori din ambele, este insuficient, când copilul evită sau întârzie defecația, sau când intervine lipsa activității fizice.

În general, constipația la copii nu este gravă. Trebuie ținut însă cont de faptul că, constipația cronică poate semnala o afecțiune de bază sau poate determina complicații. Tocmai de aceea, dacă constipația durează mai mult de două săptămâni sau este însoțită de febră, sânge în scaun, pierdere în greutate, prolaps rectal( o parte din intestin iese din anus), este important să te adresezi unui medic.

Abordarea nutrițională în constipație

  1. Oferă-i copilului fructe bogate în sorbitol, precum: pere, prune, piersici, nectarine, caise.

Sorbitolul este un carbohidrat cu lanț scurt, un poliol, care are capacitatea de a atrage apa în intestin, fapt ce ajută la înmuierea scaunelor, rezultând efectul laxativ.

  1. Oferă-i copilului kiwi

Dincolo de faptul că este un fruct bogat în fibre, kiwi conține o enzimă numită actinidină, care facilitează digestia proteinelor și susține motilitatea gastrointestinală.

  1. Evită alimentele care pot constipa, de exemplu: orezul, bananele necoapte, sosul de mere

4. Asigură-i copilului un aport adecvat de fibre

Este importantă includerea unei diversități de surse de fibre în dieta copilului, mai exact: cereale integrale, fructe, legume, leguminoase, nuci. Mai multe informații despre importanța fibrelor și necesar, aici.

  1. Asigură-i copilului un aport adecvat de lichide

Necesarul de lichide variază, în funcție de vârstă, nivel de activitate și condițiile de mediu, precum căldura și umiditatea, dar și de starea de sănătate.

Pentru bebelușii de până la 6 luni, recomandarea generală de lichide este de 700ml pe zi, iar între 7 și 12 luni de 800 ml/zi. Până la vârsta de 6 luni, sugarului îi va fi asigurat necesarul din laptele matern sau din formula de lapte. Introducerea apei este recomandat a fi realizată în jurul vârstei de 6 luni, între 110 și 230 ml/ zi, restul lichidian provenind, în continuare, din laptele matern sau formulă.

Copiii cu vârsta cuprinsă între 1-3 ani au nevoie de aproximativ 1.3 l/zi, incluzând aici apă sau lapte. La copiii de 4-8 ani, cantitatea crește la aproximativ 1.7 l/zi, iar pentru segmentul de vârstă 9-13 ani, recomandările sunt de 2.1 l/zi la fete și 2.3 l/zi la băieți.

În plus, este importantă încurajarea mișcării, acest aspect susținând mișcările intestinale și implicit tranzitul intestinal. Ce se poate face însă în cazul bebelușilor, din acest punct de vedere? Se poate aplica exercițiul “bicicleta”, un exercițiu în care părintele mișcă cu grijă picioarele piticului așezat în poziția culcat pe spate, ca și când acesta ar pedala pe bicicletă. Tot în cazul lor, poate fi de folos un masaj ușor la nivelul burticii, de câteva ori pe zi.

Malnutriția

Malnutriția

Malnutriția apare atunci când există un dezechilibru între necesarul și aportul nutrițional, fapt care determină mai apoi modificări ale greutății, compoziției corporale și funcționării fizice. Are două fațete: sub- și supranutriția, iar în acest articol mă voi focusa asupra subnutriției.

Suplimentele nutriționale orale

Suplimentele nutriționale orale

Atenția pentru nutriție este vitală în managementul pacientului subnutrit sau cu risc de malnutriție. Suplimentele nutriționale orale sunt parte a unui spectru de strategii ce pot fi utilizate în acest sens.