Despre mine


Numele meu este Ioana Haș, sunt Nutriționist-Dietetician, absolventă a Facultății de Medicină și Farmacie și cred cu tărie că misiunea mea este aceea de a ajuta oamenii să fie sănătoși.

Cu siguranță nu întâmplător, la 18 ani eram pentru prima dată studentă a Facultății de Medicină și Farmacie, specializarea Farmacie. Am început și absolvit facultatea cu convingerea că medicamentul este o soluție “miraculoasă” pentru oamenii bolnavi. Și este, cu siguranța, și util și necesar, în multe situații. Descoperirile în acest domeniu au evoluat enorm în ultimele decenii și au dus la salvarea multor vieți.

Cu toate acestea, după mai bine de un deceniu de muncă în domeniul sănătății, constatam pe baza statisticilor, că trăim într-o societate din ce în ce mai bolnavă și mai dependentă de medicamente. Că oamenii ajung să trateze, de multe ori, ceea ce ar fi putut să prevină.

Conform statisticilor, aproximativ 70% din bolile cronice au la bază alimentația nesănătoasă și stilul de viață dezechilibrat, două aspecte asupra cărora se poate interveni din timp, chiar dacă pare mai dificil de realizat decât să iei un medicament.

Pornind de la această realitate, am decis să mă reîntorc la Facultatea de Medicină și Farmacie, de data asta pentru a mă specializa ca Nutriționist-Dietetician.

Am convingerea că nutriția are un rol extrem de important în păstrararea sănătății, în prevenția și tratarea diferitelor boli. Că o populație educată din punct de vedere nutrițional, o populație care se hrănește, nu doar mănâncă, este o populație mai sănătoasă.

Am înțeles că obiceiurile alimentare sunt strâns corelate cu diverși factori fiziologici, comportamentali, psihologici respectiv sociali. Că dacă nu se identifică și nu se menține motivația în vederea schimbării stilului de viață, rezultatele pe termen lung nu vor fi cele dorite. Tocmai de aceea, suplimentar pregătirii universitare, am participat la numeroase congrese interne și internaționale, am absolvit mai multe cursuri de pregătire în psihonutriție, tulburări de comportament alimentar și dependență alimentară, iar în prezent îmi desfașor studiile doctorale în Științe Biomedicale.

În ce cred, atunci când vine vorba despre rolul nutriției în schimbarea stilului de viață, indiferent că este vorba despre o patologie sau despre kilograme în plus? Cred în intervenții nutriționale individualizate, în recomandări cu bază stiințifică, în echilibru și diversitate, în identificarea motivației celui din fața mea, de a face schimbarea, în suport și educație corectă. În același timp, nu cred în diete minune, în diete aplicabile pentru toată lumea și în pastile minune de slăbit.

Sunt aici pentru a te ghida pe drumul alegerii unor obiceiuri alimentare sănătoase, prin informații utile, intervenție nutrițională personalizată și suport.

Ce beneficii ne aduc fibrele alimentare?

Ce beneficii ne aduc fibrele alimentare?

Cu siguranță, fiecare dintre noi a auzit despre cât de importantă este prezența fibrelor în alimentația zilnică. Vă invit în cele ce urmează, să vedem împreună ce sunt fibrele alimentare, de unde le luăm, de ce cantitate avem nevoie și concret la ce ne ajută.

Când încep diversificarea alimentației bebelușului?

Când încep diversificarea alimentației bebelușului?

În jurul vârstei de 6 luni, nevoile energetice și nutritive ale sugarului încep să depășească ceea ce oferă laptele, iar pentru a acoperi acele nevoi este necesară inițierea alimentației complementare, adică a diversificării, așa cum este ea cunoscută în mod tradițional.