BLOG / 7 modalități de a-ți reduce cantitatea de zahăr consumat

 

Știm deja cu toții, că un consum excesiv de zahăr ne afectează sănătatea. Numeroase cercetări au arătat asocieri între acesta și riscul crescut de boli sau alte aspecte negative, printre care:

  • obezitatea
  • diabetul zaharat de tip 2
  • bolile de inimă
  • anumite tipuri de cancer
  • acneea
  • steatoza hepatică non-alcoolică
  • îmbătrânirea celulară

Desigur, sunt mulți oameni care încearcă să își reducă aportul de zahăr, doar că se poate ajunge cu usurință la o subestimare a consumului. De ce? Pentru că de multe ori luăm în calcul doar zahărul pe care îl adaugăm noi, conștient, în cafea, ceai, ori în alte preparate, fără a ține cont și de zahărul existent în produsele industrializate pe care le cumparăm. Ori, de la sosul de roșii, la muștar, conservele de legume sau mezeluri, zahărul adăugat poate fi găsit chiar și în cele mai neașteptate alimente. Alimente care nu au nimic de-a face cu gustul dulce.

În graba cotidiană, mulți oameni recurg la a consuma la mese sau ca și gustări, alimente procesate. În plus, băuturile îndulcite au devenit în societatea modernă, un înlocuitor al apei. Deoarece aceste produse conțin de cele mai multe ori zahăr adăugat, acesta ajunge să reprezinte o mare parte din aportul lor zilnic de calorii. Și tocmai pentru că este ascuns în alimentele procesate, oamenii nici măcar nu conștientizează că îl consumă. Unde mai pui faptul că denumirea sub care apare pe etichetă, nu este întotdeauna “zahăr”? Tot zahăr adăugat este și zaharoza, siropul de porumb sau alte tipuri de sirop, sucul de trestie de zahăr, fructoza, glucoza, dextroza, zahărul din trestie de zahăr, zahărul brut și multe altele.

Este evident însă, că nu ne putem lipsi total de alimentele procesate. Tocmai de aceea, pentru atunci când vei alege un produs procesat, ia cu tine aceste 3 gânduri:

  • Evită alimentele pe a căror etichetă apare zahăr, în primele 3 ingrediente (pe etichetă, ingredientele apar în ordinea descrescătoare a cantității)
  • Evită alimentele care conțin mai mult de un tip de zahăr
  • Verifică eticheta chiar și la produsele de tip “bio”, “eco”, “organic”- de multe ori sunt încărcate și acestea cu zahăr adăugat

Cum poți reduce consumul de zahăr?

Iată mai jos, 7 idei:

  • Cel mai bun mod de a reduce consumul de zahăr este acela de a evita alimentele procesate
  • Crează-ți obiceiul de a te hrăni sănătos, cu alimente integrale sau minim procesate
  • Satisfă-ți nevoia de dulce consumând fructe proaspete sau preparând deserturile în casă, din ingrediente fără zahăr. Iți las o sugestie aici
  • Pregatește-ți iaurtul cu fructe acasă, prin combinarea iaurtului simplu cu fructele preferate, în loc să cumperi iaurtul plin de arome, coloranți și zahăr, din magazine.
  • Înlocuiește cerealele pentru micul dejun cu un terci de ovăz îmbogățit cu nuci, sau unt de arahide, și fructe de pădure proaspete.
  • Evită să alegi produsele foarte degresate. De obicei acestea conțin mai mult zahăr adăugat, pentru a le spori aroma.
  • Fii atent la așa numitele gustări “sănătoase” de tipul batoanelor de cereale, batoanelor proteice- de multe ori conțin la fel de mult sau poate chiar mai mult zahăr decât batoanele de ciocolată, etichetate ca fiind “nesănătoase”.
  • Bea apă în locul băuturilor îndulcite (sucuri, băuturi energizante, băuturi pentru sportivi,etc.)

Rămâi cu bine și să îți fie de folos!

Malnutriția

Malnutriția

Malnutriția apare atunci când există un dezechilibru între necesarul și aportul nutrițional, fapt care determină mai apoi modificări ale greutății, compoziției corporale și funcționării fizice. Are două fațete: sub- și supranutriția, iar în acest articol mă voi focusa asupra subnutriției.

Suplimentele nutriționale orale

Suplimentele nutriționale orale

Atenția pentru nutriție este vitală în managementul pacientului subnutrit sau cu risc de malnutriție. Suplimentele nutriționale orale sunt parte a unui spectru de strategii ce pot fi utilizate în acest sens.