BLOG / Tortilla de patatas (Omletă spaniolă)

 

 

 

Conform folclorului, omleta spaniolă datează încă din 1817, creată fiind de generalul Tomás de Zumalacárregui pentru a-și hrăni armata, proviziile și diversitatea alimentară fiind precare la acel moment. Ingredientele de bază sunt ouăle și cartofii. De atunci și până acum au fost create diferite variante regionale, prin adăugarea de chorizo, ciuperci, dovlecei sau ardei, fiind des servită ca și tapas în localurile spaniole.

Ingrediente

5 ouă

350g cartofi

2 cepe

30g ulei de masline

Mod de preparare:

Cartofii curățați și spălați se taie în sferturi, apoi se feliază subțire. Se pun la fiert, timp de 10 minute, din momentul în care apa (cu sare) începe să clocotească. După fierbere, cartofii de scurg de apă.

Ceapa se taie peștisori și se pune la călit în 25g ulei la foc mic, într-o tavă antiaderentă. Când ceapa s-a înmuiat, se adaugă cartofii fierți și se călesc împreună pentru încă aproximativ 5 minute. Se condimentează după gust.

Într-un bol se sparg ouăle și se bat, apoi se adaugă amestecul de cartofi cu ceapă, încorporând totul.

Într-o tavă antiaderentă de mărime medie, se adaugă 5g ulei, se lasă la încins, apoi se toarnă amestecul. Se pune capacul și se lasă la foc mic să se gatească timp de 7 minute. Cu ajutorul unei farfurii se întoarce omleta pe cealaltă parte și se mai lasă la gătit preț de 3 minute.

Noi am servit-o cu brânză și legume.

Valori nutriționale:

Din cantitățile propuse ies 3 portii, iar valorile nutriționale per porție sunt următoarele:

Calorii- 315, P-14.8g, CH- 22.4g, L- 19.6g

Poftă bună!

Malnutriția

Malnutriția

Malnutriția apare atunci când există un dezechilibru între necesarul și aportul nutrițional, fapt care determină mai apoi modificări ale greutății, compoziției corporale și funcționării fizice. Are două fațete: sub- și supranutriția, iar în acest articol mă voi focusa asupra subnutriției.

Suplimentele nutriționale orale

Suplimentele nutriționale orale

Atenția pentru nutriție este vitală în managementul pacientului subnutrit sau cu risc de malnutriție. Suplimentele nutriționale orale sunt parte a unui spectru de strategii ce pot fi utilizate în acest sens.