BLOG / Tarator: supă rece de castraveți

Tarator este o supă tradițională bulgărească, răcoritoare, făcută cu castraveți, iaurt, usturoi, mărar și nuci. O supă perfectă pentru zilele călduroase de vară, foarte rapid și ușor de făcut, servită întotdeauna rece.

Ingrediente (2 porții):

  • 500g castravete
  • 300g iaurt 2% grăsime
  • 20 ml ulei de măsline
  • usturoi (după bunul plac)
  • mărar tocat (după bunul plac)
  • 20g nuci
  • sare, piper

Mod de preparare: 

Castravetele se curăță și se taie cubulețe. Peste acesta se adaugă iaurtul, cățeii de usturoi și uleiul, apoi se dau toate la blender. Consistența supei se poate regla cu apă rece sau cuburi de gheață. Eu am ales să o las așa, obținând 2 porții. La final se adaugă mărarul tocat mărunt, iar la servire se presară și nucile tăiate. Atât de simplu și gustos!

Valoarea energetică/ porție este de 285 Kcal, cu un aport de 15.5g P, 16.3g CH și 19.8g L.

Poftă bună și călătorie culinară plăcută!

 

Malnutriția

Malnutriția

Malnutriția apare atunci când există un dezechilibru între necesarul și aportul nutrițional, fapt care determină mai apoi modificări ale greutății, compoziției corporale și funcționării fizice. Are două fațete: sub- și supranutriția, iar în acest articol mă voi focusa asupra subnutriției.

Suplimentele nutriționale orale

Suplimentele nutriționale orale

Atenția pentru nutriție este vitală în managementul pacientului subnutrit sau cu risc de malnutriție. Suplimentele nutriționale orale sunt parte a unui spectru de strategii ce pot fi utilizate în acest sens.