BLOG / Pate din ficat de pui

Pate-ul de ficat, își are originea în centrul Europei, zona Franța-Belgia, și datează încă din Evul Mediu.

Desigur, când spunem pate de ficat și Franța, prima imagine care ne vine în minte, cel mai probabil, este cea a unui Foie gras. O variantă de lux a pateului de ficat, un preparat care face parte din patrimoniul cultural și gastronomic, protejat, în Franța.

Foie gras-ul este produs în principal în regiunile franceze Alsacia și Perigord, din ficat gras rezultat în urma hrănirii forțate a rațelor și gâștelor, printr-un tub de alimentare, cu porumb. În felul acesta, ficatul păsării este mărit și plin de grăsime untoasă și ușor dulce. Foie gras-ul, în mod tradițional se prepară prin topirea ficatului în sucul propriu și se condimentează simplu, cu un strop de sare.

Mai jos, vă propun o variantă de pate de ficat de pui, o materie primă foarte ușor de accesat oricând, rezultatul fiind unul excelent.

Ingrediente:

  • 500g ficat de pui
  • 100g unt 65% grăsime
  • 70g ceapă
  • 20-30 ml apă
  • 25 ml ulei
  • Sare, piper

Mod de preparare:

Ficatul spălat și scurs, se trage în tava cu uleiul încălzit, la foc mediu. Se adaugă apoi ceapa taiată julien și apa. Se lasă la foc mic spre moderat, sub capac, să se gătească. Se condimentează cu sare și piper. Când e gătit, se dă la blender împreună cu untul, treptat, până la textura preferată.

Poftă bună!

 

Malnutriția

Malnutriția

Malnutriția apare atunci când există un dezechilibru între necesarul și aportul nutrițional, fapt care determină mai apoi modificări ale greutății, compoziției corporale și funcționării fizice. Are două fațete: sub- și supranutriția, iar în acest articol mă voi focusa asupra subnutriției.

Suplimentele nutriționale orale

Suplimentele nutriționale orale

Atenția pentru nutriție este vitală în managementul pacientului subnutrit sau cu risc de malnutriție. Suplimentele nutriționale orale sunt parte a unui spectru de strategii ce pot fi utilizate în acest sens.