BLOG / Obiceiuri de sănătate

Este dovedit că suntem ceea ce mâncăm și chiar și ceea ce au mâncat părinții noștri.

Venim cu un material genetic de la parinți, însă nu suntem sclavii acestuia. Putem moșteni de la părinți gene care predispun la anumite boli dar acestea să nu se exprime, cum de altfel se poate să nu avem predispoziție genetică pentru anumite afecțiuni și totuși să le dezvoltăm. Și asta pentru că expresia genelor este în strânsă corelație cu stilul nostru de viață, cu alimentația, nivelul de activitate, de stres, fumatul, excesul de alcool.

Oprindu-ne la alimentație, știm deja că aceasta poate contribui atât la consolidarea sănătății cât și la favorizarea apariției unor boli. Conceptul de alimentație sănătoasă este unul vast dar în același timp, interpretabil și subiectiv.

Suntem “bombardați” cu o multitudine de informații despre nutriție, de multe ori contradictorii, cu o  mulțime de concepte nutriționale numite “diete” și în același timp cu o gamă foarte largă de alimente procesate, disponibile oricând și accesibile. Și toate acestea într-o societate ce promovează consumul. Astfel că, pericolul unei alimentații dezechilibrate, este extrem de mare și direct corelat cu numărul cazurilor de obezitate și tulburări de comportament alimentar.

O alimentație sănătoasă, înseamnă în primul rând un aport corect de nutrienți, varietate, echilibru, plăcere și sociabilitate. Iar toate aceste aspecte, e important a fi tranformate în obiceiuri pe termen lung.

Pornind de la aceste considerente, îți aduc în atenție câteva dintre aspectele de bază, dar importante, în procesul de creare a unor obiceiuri de sănătate:

1. Dacă îți dorești să devii părinte, pregatește-te și nutrițional pentru asta

Alimentația influențează genele din ovulul femeii și spermatozoidul bărbatului, prin efecte genetice și epigenetice. Așadar, indiferent că ești femeie sau bărbat, îmbunătățește-ți obiceiurile alimentare, cel puțin cu un an înainte de concepere. Dăruiește-i copilului tău un bagaj de calitate, pentru drumul vieții. Iar mai apoi, învață-l și pe el să se hrănească, nu doar să mănânce.

2. Alege diversitatea, echilibrul și naturalul

Cel mai simplu și vizual ghid alimentar pentru crearea unei mese sănătoase și echilibrate, la acest moment consider că este cel elaborat de către experții în nutriție ai institutului Harvard și anume Healthy Eating Plate (Farfuria Sănătoasă). Acesta redă proporțiile corecte între diferitele grupe alimentare de care avem nevoie zi de zi. Potrivit acestuia:

  • Jumătate din farfurie e recomandat a fi reprezentată de legume și fructe. Bucură-te de diversitatea legumelor și fructelor existente. Acestea sunt o sursă excelentă de fibre, enzime, vitamine și minerale.
  • Un sfert din farfurie o vor reprezenta cerealele integrale- grâu integral, orz, quinoa, ovăz, orez integral și alimentele făcute din ele (ex. pâinea, pastele). Cerealele fiind bogate în fibre, încetinesc absorbția glucozei în sânge. În plus, sunt bogate în vitamine și minerale
  • Celălalt sfert al farfuriei este rezervat alimentelor bogate în proteine- carne, incluzând aici și peștele, ouă, lactate, nuci, leguminoase

Desigur, acest ghid se adresează populației generale. Dacă îți dorești însă informații personalizate, suferi de o afecțiune care necesită schimbarea specifică a alimentației sau vrei să ajungi la normopondere, poți să te adresezi unui specialist în nutriție, pentru discuții individualizate sau pentru un plan alimentar personalizat.

3. Evită consumul alimentelor înalt procesate

Cele mai frecvente alimente nesănătoase sunt cele foarte prelucrate (tip fast-food, produsele de patiserie, chips-uri, cereale cu zahăr, etc). Alimentele foarte prelucrate tind să aibă un aport scăzut în nutrienți și ridicat de calorii goale. Metodele de preparare și ingredientele adăugate- sare, zahăr și grăsimile hidrogenate, E-urile- transformă alimentul sănătos în unul nesănătos.

Dacă ești părinte, ține cont de faptul că până în jurul vârstei de 10 ani, creierul copilului nu este suficient de dezvoltat pentru a face diferența între ceea ce este bine sau rău pentru el. Ceea ce mănâncă copilul sau adolescentul tău acum, are un impact enorm asupra sănătății lui în viitor.

4. Hidratează-te corespunzător

Hidratarea este parte importantă a unei alimentații sănătoase. Alege apa ca bautură. Dincolo de multitudinea de beneficii pe care le are, potolește setea mult mai bine decât băuturile îndulcite. În plus, băuturile îndulcite contribuie, așa cum bine știi, la dezvoltarea obezității.

5. Gătește acasă și bucură-te de compania celor dragi

Acest lucru crește sentimentul de apartenență, încurajează comunicarea și conexiunea în familie sau cercul de prieteni, încurajează alimentația conștientă și atâta timp cât atmosfera de la masă este una pozitivă, creează o relație pozitivă și cu mâncarea. Încearcă alimente sau rețete noi, poate chiar mese cu tematică-  italiană, mexicană, franceză, etc. Implică-i și pe ceilalți în procesul de gătire. Crează timp de calitate și bucurie, în jurul mesei.

Nu e niciodată prea târziu pentru a schimba obiceiuri, mai ales atunci când ele ne susțin sau readuc sănătatea 🙂

Sursă imagine: Pexels

Malnutriția

Malnutriția

Malnutriția apare atunci când există un dezechilibru între necesarul și aportul nutrițional, fapt care determină mai apoi modificări ale greutății, compoziției corporale și funcționării fizice. Are două fațete: sub- și supranutriția, iar în acest articol mă voi focusa asupra subnutriției.

Suplimentele nutriționale orale

Suplimentele nutriționale orale

Atenția pentru nutriție este vitală în managementul pacientului subnutrit sau cu risc de malnutriție. Suplimentele nutriționale orale sunt parte a unui spectru de strategii ce pot fi utilizate în acest sens.