BLOG / Nutri-Score

 

Eticheta produselor alimentare este fără doar și poate, cartea de vizită a oricărui produs. O sursă de informații ce permite consumatorului să aleagă între un produs sau altul, pornind de la nevoile nutriționale, de la aspectele calitative. Dincolo de eticheta clasică însă, probabil ați văzut din ce în ce mai des, pe fața ambalajului produselor, un sistem nou, colorat și suplimentar, de etichetare. Personal, l-am întâlnit până acum în 3 mari lanțuri de magazine la noi, iar numele său este Nutri-Score.

Ce este Nutri-Score?

Nutri-Score este un sistem independent de etichetare pe partea din față a ambalajului, menit să ajute consumatorul la identificarea valorii nutritive a unui produs alimentar, într-o formă simplificată, și implicit la a face alegeri în cunoștință de cauză. Este un sistem ce vine să completeze declarația nutrițională care este obligatorie și pe care o vom regăsi, în continuare, pe partea din spate a ambalajului.

Sistemul Nutri-Score fost implementat pentru prima dată în Franța, în 2017, creat fiind de către Agenția Franceză de Sănătate Publică, pe baza activității de cercetare a echipei Prof. Serge Hercberg, precum și a expertizei Agenției Naționale pentru Securitate în Sănătate și a Consiliului Superior pentru Sănătate Publică. De la lansare și până acum, mai multe țări au decis să recomande utilizarea acesteia.

Concret, cum recunoaștem pe ambalaj acest tip de etichetare?
 • Nutri-Score apare sub forma unui logo aplicat pe partea din față a ambalajului, așa cum scriam și mai sus
 • Este bazat pe o scală de 5 culori: de la verde închis la portocaliu închis
 • Culorile fiind asociate cu litere de la A la E, pentru a optimiza accesibilitatea și înțelegerea de către consumatorDescubre qué es el Nutriscore
Cum se acordă o anumită literă/culoare unui produs?
 • Nutri-Score-ul se calculează folosind un algoritm și se raportează la 100 g sau 100 ml din produs
 • Algoritmul ține cont de conținutul produsului în: 
  • nutrienți și alimente de promovat (ex. fibre, proteine, fructe, legume, leguminoase, nuci, ulei de măsline)
  • și în nutrient de limitat (acizi grași saturați, zahăr, sare) și valoare energetică crescută per 100g/100ml
 • După calcul, scorul obținut de un produs, îi permite să i se atribuie o literă și o culoare
Cum interpretăm această etichetă?
 • Nivelurile A și B corespund celor mai echilibrate alimente și pot fi consumate foarte des
 • Pentru nivelul C, consumul trebuie să fie moderat
 • Nivelurile D si E, corespund alimentelor de consumat în cantități reduse respectiv ocazional

În concluzie, sistemul de etichetare Nutri-Score, este foarte simplu de interpretat și utilizat. Fiind “așezat” pe partea din față a produselor și colorat, atrage atenția asupra informației.

Pentru a valorifica la maxim informația oferită de Nutri-Score însă, este important să întoarcem ambalajul produsului și pe cealaltă parte, și asta pentru că Nutri-Score nu ține cont de exemplu de conținutul în aditivi, alergeni, conservanți sau arome artificiale. Ori aceste informații le regăsim în lista de ingrediente.

Și mai este un aspect extrem de important- modul în care sunt gătite produsele. Și am să vă aduc în atenție un simplu exemplu- atunci când sunt cumpărați, cartofii au un scor A- depinde doar de noi ca și consumatori ce facem cu acel scor. Pentru că dacă vom prăji cartofii “scufundați” în friteuză, cu mare ușurință putem transforma un A în E.

Cum poți preveni anemia prin deficit de fier?

Cum poți preveni anemia prin deficit de fier?

Anemia prin deficit de fier este cel mai frecvent tip de anemie. Organismul nostru are nevoie de fier pentru a produce hemoglobina, o proteină prezentă în globulele roșii și care este responsabilă de transportul oxigenului din plămâni, către toate țesuturile.

Pate din ficat de pui

Pate din ficat de pui

Pate-ul de ficat, își are originea în centrul Europei, zona Franța-Belgia, și datează încă din Evul Mediu. Desigur, când spunem pate de ficat și Franța, prima imagine care ne vine în minte, cel mai probabil, este cea a unui Foie gras. O variantă de lux a pateului de...

Puterea primelor 1000 de zile de viață

Puterea primelor 1000 de zile de viață

Nutriția în primele 1.000 de zile de viață ale copilului, alături de un mediu sigur și echilibrat, de grija, dragostea și receptivitatea părinților, construiește fundamentul pentru o bună dezvoltare a acestuia.  Ori dacă una sau mai multe dintre aceste “bucăți de...