BLOG / Mâncare pentru bebeluși- cumpăr sau prepar în casă?

Gustoase, ușor de transportat, neperisabile, borcănașele sau pungile cu mâncare pentru bebeluși, sunt o variantă convenabilă pentru atunci când fie călătoriți și nu ai la îndemână o bucătărie, fie nu ai timp pentru a găti. Problemele apar însă, atunci când această variantă devine una prea des aleasă, acest tip de mâncare înlocuind alte alimente mult mai nutritive în dieta copilului.

Redau mai jos aspecte importante, de care te îndemn să ții cont atunci când alegi ce tip de mâncare îi oferi bebelușului:

  1. Valoarea nutritivă

Mâncarea pentru beleluși preparată industrial, cu conținut de carne, tinde să aibă un conținut mai redus atât în ​​proteine cât și în fier, comparativ cu același piure pe care l-ai putea prepara în casă. Te îndemn să verifici eticheta borcănașelor, pentru a vedea ce loc ocupă ca și ingredient sursa de proteină. Într-un mix de legume și carne, indiferent de tipul ei, carnea este cele mai scump ingredient. Pentru a menține costurile mai mici, producătorii tind să aleagă cantitatea minimă de care este nevoie, astfel încât să poată introduce în mod legal ingredientul în denumirea produsului. Acest tip de mâncare nu va îndeplini însă nevoile de fier ale bebelușului, tocmai pentru că, cantitatea de carne este prea mică. Ori fierul este un nutrient esențial, necesar în cantitate mare, mai exact 11 mg zilnic, în perioada de vârstă 7-12 luni.

Tot verificând eticheta, vei observa că în cazul multor borcănașe, ingredientul principal este apa. Asta înseamnă, că din punct de vedere nutrițional are loc o diluare. Ori pentru a-și atinge necesarul nutritiv, bebelușul va trebui să mănânce mai mult, ceea ce poate fi tradus pe de o parte prin încurajarea alimentației excesive, care ar putea duce la exces ponderal mai târziu, în timpul copilăriei.

  1. Textura

Un mare dezavantaj pe care îl prezintă mâncarea pentru bebeluși cumpărată din magazine, este textura foarte uniformă. Și asta pentru că, în perioada de diversificare, un aspect extrem de important este expunerea la diverse texturi, lucru ce ajută piticul să învețe să își coordoneze mușchii cavității bucale, să învețe să mănânce. Treptat, textura trebuie modificată, acest aspect însemnând progres în dezvoltarea copilului. Ori pregătind mâncarea acasă, acest lucru poate fi realizat cu ușurință.

  1. Efectele procesării industriale

Borcanele cu mâncare pentru bebeluși sunt conservate prin tratament ultra termic. Procesul de pasteurizare reduce conţinutul de vitamine, cele mai sensibile fiind vitamina B12 şi vitamina C. Pungile cu piureuri de fructe, de cele mai multe ori, conțin suc de lămâie concentrat ca și conservant, ori acidul citric poate eroda smalțul dentar determinând formarea de carii.

  1. Costul

Dincolo de confort, borcanele sau pungile cu mâncare pentru bebeluși sunt o opțiune semnificativ mai costisitoare în comparație cu același tip de mâncare preparată în casă. Am luat ca și reper un piure simplu de morcovi, ce are ca și ingrediente morcovul și apa. Costul unui borcan de 125 g este de 4.5 lei. Raportând asta la prețul morcovului, reiese că un piure realizat în casă, este chiar și de 10 ori mai accesibil decât piureul din borcănaș.

Și aș mai adăuga un aspect care ține de ambalaj, mai exact cazul pungilor cu piureuri. Mai multe Organizații de Sănătate, recomandă ca piureurile din aceste ambalaje să fie oferite micuților cu lingura. Suptul conținutului direct din pungă, poate determina întârzierea abilității de a mânca cu lingura iar mai apoi bucăți.

Dacă ești la începutul acestui drum minunat al diversificării, amintește-ți că a pregăti mâncarea pentru bebelușul tău nu trebuie să fie în nici un caz un aspect stresant și consumator de timp. Când pregătești masa pentru restul familiei, ia câteva legume de o parte, înainte de a adăuga sare, apoi transformă-le în piure pentru puiul tău. Pe parcurs, diversifică nu doar alimentele dar și textura. Și nu uita că orice rețetă poate fi adaptată pentru întreaga familie, astfel încât munca ta să fie una ușoară și plăcută, iar familia ta una plină de energie bună și sănătate.

Malnutriția

Malnutriția

Malnutriția apare atunci când există un dezechilibru între necesarul și aportul nutrițional, fapt care determină mai apoi modificări ale greutății, compoziției corporale și funcționării fizice. Are două fațete: sub- și supranutriția, iar în acest articol mă voi focusa asupra subnutriției.

Suplimentele nutriționale orale

Suplimentele nutriționale orale

Atenția pentru nutriție este vitală în managementul pacientului subnutrit sau cu risc de malnutriție. Suplimentele nutriționale orale sunt parte a unui spectru de strategii ce pot fi utilizate în acest sens.