BLOG / Ghee- un altfel de unt

 

 

Ce este untul Ghee?

Ghee este un tip de unt clarificat, cu gust aromat de nuci. Obținut prin fierberea lentă a untului până la evaporarea apei plus caramelizarea și separararea elementelor solide din lapte, acesta nu conține practic cazeină sau lactoză,  fiind astfel o alternativă pentru persoanele cu alergie la cazeina din lapte sau cu intoleranță la lactoză.

Acest ingredient este folosit încă din cele mai vechi timpuri, în gastronomia indiană și în medicina alternativă Ayurveda.

Care sunt beneficiile pe care le aduce, comparativ cu untul clasic?

  1. Nu conține lactoză și cazeină

Unul dintre cele mai importante  beneficii  este acela că nu conține lactoză și cazeină. Există persoane care prezintă o hipersensibilitate la lapte, fie că vorbim despre alergie, fie că vorbim despre intoleranță, două afecțiuni total diferite. Alergia are la bază un răspuns imun eronat față de proteinele din laptele, pe când intoleranța la lactoză nu implică sistemul imunitar, fiind determinate de incapacitatea sistemului digestiv de a digera lactoza (glucid) din lapte.  Datele sugerează că majoritatea persoanelor care prezintă sensibilitate la cazeină sau lactoză, nu au probleme consumând  ghee, deoarece aceste elemente au fost îndepărtate prin procedeul de obținere.

  1. Are un punct de fumegare mai ridicat

Încălzirea unei grăsimi de gătit deasupra punctului de fumegare, determină descompunerea fitonutrienților importanți, oxidarea grăsimii și formarea radicalilor liberi nocivi, tocmai de aceea este important ca temperatura de fumegare sa fie una cât mai crescută. În cazul untului ghee, punctul de fumegare este de 251°C, comparativ cu 176°C  pentru unt. Acest aspect îl recomandă ca fiind o alegere bună în cazul sotării sau a coacerii, fără riscul de distrugere a substanțelor nutritive importante pe care le conține.

  1. Vine la “pachet” cu un procent mai mare de vitamine liposolubile (A, D, E, K)
  1. Aduce un aport mai important de  butirat

Butiratul sau acidul butiric, este un acid gras cu lanț scurt cu rol important în sănătatea intestinului, în menținerea unui microbiom intestinal sănătos. În plus, sunt studii care arată că poate contribui la păstrarea unor  niveluri normale ale insulinei și la combaterea inflamației.

  1. Conține mai mult acid linoleic conjugat

Acidul linoleic conjugat este un acid gras, asociat cu o mulțime de beneficii pentru sănătate.

  1. Are un timp de păstrare mai lung

Dacă ghee este bine sigilat poate fi păstrat în loc răcoros, întunecat și uscat,  timp de 3 luni. Dacă este depozitat sigilat și la frigider, poate fi păstrat până la un an.

Moderația este cheia

Cu moderație, ghee poate fi un aliment incredibil de sănătos. De ce cu moderație? Pentru că este grăsime și poartă cu ea calorii importante precum și acizi grași saturați. Ori dacă este consumat în exces, apar și dezavantajele, pe termen lung- de la afectare gastro-intestinală,  la creșterea în greutate și boli cardiovasculare.

Malnutriția

Malnutriția

Malnutriția apare atunci când există un dezechilibru între necesarul și aportul nutrițional, fapt care determină mai apoi modificări ale greutății, compoziției corporale și funcționării fizice. Are două fațete: sub- și supranutriția, iar în acest articol mă voi focusa asupra subnutriției.

Suplimentele nutriționale orale

Suplimentele nutriționale orale

Atenția pentru nutriție este vitală în managementul pacientului subnutrit sau cu risc de malnutriție. Suplimentele nutriționale orale sunt parte a unui spectru de strategii ce pot fi utilizate în acest sens.