BLOG / Cum pot păstra, în siguranță, laptele matern colectat?

Respectarea unor condiții de depozitare și pregătire a laptelui matern, este extrem de importantă atunci când vine vorba despre sănătatea bebelușilor. Mai jos regăsiți 12 idei de bază, din cele mai recente ghiduri, în vederea menținerii siguranței și calității laptelui matern colectat.

  • Spălați-vă bine mâinile înainte de a colecta laptele matern respectiv piesele pompei
  • Laptele matern proaspăt colectat, poate fi păstrat astfel:
    • la temperatura camerei (25°C sau mai rece) timp de maxim 4 ore
    • la frigider maxim 4 zile
    • în congelator timp de aproximativ 6 luni- s-a dovedit a fi cea mai încărcată calitativ variantă- limita maxim acceptată fiind de până la 12 luni
  • Păstrarea acestuia se face în pungi special concepute pentru păstrarea laptelui matern sau recipiente curate. Acestea se vor eticheta cu data la care laptele matern a fost colectat.
  • În cazul păstrării în frigider, nu depozitați laptele matern în spațiile din ușa frigiderului. Acest lucru va proteja laptele de schimbările de temperatură ce survin o dată cu deschiderea și închiderea ușii.
  • Dacă credeți că nu veți folosi lapte matern proaspăt colectat în decurs de 4 zile, congelați-l imediat. Acest fapt va determina protejarea calității acestuia.
  • Congelați cantități mici, pentru a evita risipa de lapte. 60-120ml sau cantitatea pe care știți că o oferiți la o singură hrănire.
  • Nu umpleți recipentul de păstrare de tot. Lăsați aproximativ un centimetru de spațiu până la capac, deoarece laptele matern își mărește volumul prin înghețare.
  • Întotdeauna dezghețați cel mai vechi lapte matern. În timp, calitatea laptelui matern poate scădea.
  • La dezghețare, laptele matern poate fi lăsat fie în frigider peste noapte, fie pus recipientul cu lapte într-un vas cu  apă călduță sau direct sub jet de apă călduță.
  • Dacă ați dezghețat laptele matern în frigider, utilizați-l în 24 de ore de când acesta a fost complet dezghețat. După dezghețare, laptele matern nu se va mai congela.
  • O dată ce laptele matern este adus la temperatura camerei sau încălzit, utilizați-l în maxim 2 ore. Ceea ce rămâne, se va arunca, după cele 2 ore.
  • Nu folosiți cuptorul cu microunde pentru dezghețare și nici pentru încălzirea laptelui. Microundele pot crea puncte fierbinți, ce pot arde gura bebelușului.

Să fie cu folos 🙂