BLOG / Clafoutis fără zahăr

 

Originar din zona Limousine, Franța,  și datând cel puțin de la mijlocul anilor 1800, Clafoutis este o delicioasă prăjitură cu cireșe negre. Numele său provine din verbul francez “clafir”, care înseamnă “a umple”.  A umple aluatul cu cireșe negre.  În mod tradițional, cireșele se folosesc cu sâmbure cu tot, sâmburi care prin compoziția lor, în timpul coacerii vor da o aromă bogată preparatului.

Ingrediente:

500g cireșe

3 ouă

70g Green Sugar

200ml lapte

75g făină

35g unt

1 esență vanilie

Mod de gătire:

Se pregătește vasul de copt, ungându-i pereții cu 5g de unt. Cireșele întregi sau fără sâmburii, în cazul în care aveți copii, se adaugă în vasul astfel pregătit. Într-un castron se sparg ouăle, se adaugă îndulcitorul și se omogenizează bine amestecul. Apoi se adaugă făina și treptat, laptele. La final se adaugă restul de 30g unt (topit) și o esența de vanilie. Compoziția se toarnă în vasul de copt, peste cireșe. Se dă totul la cuptorul preîncălzit la 180°C, pentru 25-30 minute. După ce se scoate din cuptor, se lasă 20 de minute să se așeze. 

Valori nutriționale:

Din cantitățile de mai sus ies 6 porții, iar valorile nutriționale per porție sunt: 203 Kcal, P-7g, L-9g, CH-24.5g .

Poftă bună!

Malnutriția

Malnutriția

Malnutriția apare atunci când există un dezechilibru între necesarul și aportul nutrițional, fapt care determină mai apoi modificări ale greutății, compoziției corporale și funcționării fizice. Are două fațete: sub- și supranutriția, iar în acest articol mă voi focusa asupra subnutriției.

Suplimentele nutriționale orale

Suplimentele nutriționale orale

Atenția pentru nutriție este vitală în managementul pacientului subnutrit sau cu risc de malnutriție. Suplimentele nutriționale orale sunt parte a unui spectru de strategii ce pot fi utilizate în acest sens.