BLOG / Clafoutis fără zahăr

 

Originar din zona Limousine, Franța,  și datând cel puțin de la mijlocul anilor 1800, Clafoutis este o delicioasă prăjitură cu cireșe negre. Numele său provine din verbul francez “clafir”, care înseamnă “a umple”.  A umple aluatul cu cireșe negre.  În mod tradițional, cireșele se folosesc cu sâmbure cu tot, sâmburi care prin compoziția lor, în timpul coacerii vor da o aromă bogată preparatului.

Ingrediente:

500g cireșe

3 ouă

70g Green Sugar

200ml lapte

75g făină

35g unt

1 esență vanilie

Mod de gătire:

Se pregătește vasul de copt, ungându-i pereții cu 5g de unt. Cireșele întregi sau fără sâmburii, în cazul în care aveți copii, se adaugă în vasul astfel pregătit. Într-un castron se sparg ouăle, se adaugă îndulcitorul și se omogenizează bine amestecul. Apoi se adaugă făina și treptat, laptele. La final se adaugă restul de 30g unt (topit) și o esența de vanilie. Compoziția se toarnă în vasul de copt, peste cireșe. Se dă totul la cuptorul preîncălzit la 180°C, pentru 25-30 minute. După ce se scoate din cuptor, se lasă 20 de minute să se așeze. 

Valori nutriționale:

Din cantitățile de mai sus ies 6 porții, iar valorile nutriționale per porție sunt: 203 Kcal, P-7g, L-9g, CH-24.5g .

Poftă bună!

Alimentația în menopauză: ce consum și ce evit, în vederea gestionării simptomelor?

Alimentația în menopauză: ce consum și ce evit, în vederea gestionării simptomelor?

Este extrem de important să acceptăm și să privim menopauza ca pe un proces biologic natural, normal și nu ca pe o boală sau o problemă, așa cum se întamplă de multe ori. Să știm că simptomele menopauzei nu durează pentru totdeauna și că durata acestora diferă de la femeie la femeie, depinzând de organismul său și de starea sa generală de sănătate, inclusiv cea emoțională.

Ghee- un altfel de unt

Ghee- un altfel de unt

Ghee este un tip de unt clarificat, cu gust aromat de nuci. Obținut prin fierberea lentă a untului până la evaporarea apei plus caramelizarea și separararea elementelor solide din lapte, acesta nu conține practic cazeină sau lactoză,  fiind astfel o alternativă pentru persoanele cu alergie la cazeina din lapte sau cu intoleranță la lactoză.

Tortilla de patatas (Omletă spaniolă)

Tortilla de patatas (Omletă spaniolă)

      Conform folclorului, omleta spaniolă datează încă din 1817, creată fiind de generalul Tomás de Zumalacárregui pentru a-și hrăni armata, proviziile și diversitatea alimentară fiind precare la acel moment. Ingredientele de bază sunt ouăle și...