BLOG / Ce informații importante ne oferă codul ștanțat pe ou și cum îl interpretăm?

Oul este unul dintre cele mai sănătoase și nutritive alimente pe care le avem la dispoziție. O sursă excelentă de proteine, vitamine, minerale, grăsimi sănătoase și antioxidanți de care avem nevoie.

Există însă factori, care pot influența calitatea ouălor, iar unii dintre aceștia sunt mediul de creștere al găinilor, tipul de hrană, suplimentele utilizate.

De unde își poate lua consumatorul aceste informații? De pe eticheta cofragului de ouă sau de pe ștanța existentă pe coaja oului.

Practic, orice fermier din cadrul Uniunii Europene este obligat să ștanteze pe coaja oului, un cod format din cifre și litere. În Romania, imediat sub acest cod, este înscrisă și data durabilității minimale.

Întorcându-ne însă la cod- prima cifră oferă informații despre sistemul de creștere, urmatoarele două litere aduc în atenție țara de origine, urmatoarele două litere județul, iar ultimele trei cifre codul fermei din care provine oul ( ex. 1ROBH045).

Dacă facem referire strict la calitatea oului, prima cifră din cod este cea mai importantă. Aceasta, ne oferă informații în ceea ce privește modul de hrănire și condițiile de viață a găinilor ouătoare, clasificarea făcându-se de la 0 la 3.

Ce înseamnă concret fiecare primă cifră?

0 – producție ecologică – ouăle provin de la păsări crescute în aer liber și hrănite cu furaje organice

1 – sistem extensiv – ouăle provin de la găini crescute în aer liber, hrana lor nefiind neaparat ecologică – sunt hrănite cu furaje organice însă suplimentate cu substanțe nenaturale (concentrate chimice, antibiotice, hormoni)

2 – ouăle provin de la găini crescute în ferme, dar în hale, la sol, acestea nu au parte de lumină naturală și sunt hrănite precum cele din categoria 1

3 – ouăle provin de la găini crescute în baterii, adică în cuști modernizate, pe o suprafață mai mică decât o coală de hartie A4, acestea fiind hrănite cu concentrate semisintetice, chimizate sau derivate din vegetale modificate genetic

Pornind de la aceste date, este evident că cel mai sănătos ou este cel de tip 0, calitatea scăzând o dată cu creșterea cifrei.

Există studii, care au relevat faptul că ouăle ecologice au niveluri mai ridicate din anumiți nutrienți decât ouăle provenite de la găinile crescute în cuști, acest aspect influențând nivelul de proteine și micronutrienti, adică minerale și vitamine. Nivelul de acizi grasi omega-3 s-a dovedit a fi de 3 ori mai mare, în ouăle ecologice, comparativ cu ouăle provenind de la găinile crescute în baterii. În plus, ouăle provenind de la găini crescute la lumina naturală conțineau de 3-4 ori mai multă vitamina D3 decât cele crescute în interior.

Așadar, conteaza ce tip de ou, consumăm? Cu siguranță, da.

Alege cu responsabilitate, pentru sanatate! 😊

 

Alimentația în menopauză: ce consum și ce evit, în vederea gestionării simptomelor?

Alimentația în menopauză: ce consum și ce evit, în vederea gestionării simptomelor?

Este extrem de important să acceptăm și să privim menopauza ca pe un proces biologic natural, normal și nu ca pe o boală sau o problemă, așa cum se întamplă de multe ori. Să știm că simptomele menopauzei nu durează pentru totdeauna și că durata acestora diferă de la femeie la femeie, depinzând de organismul său și de starea sa generală de sănătate, inclusiv cea emoțională.

Clafoutis fără zahăr

Clafoutis fără zahăr

Originar din zona Limousine, Franța,  și datând cel puțin de la mijlocul anilor 1800, Clafoutis este o delicioasă prăjitură cu cireșe negre. Numele său provine din verbul francez “clafir”, care înseamnă “a umple”.  A umple aluatul cu cireșe negre.  În mod tradițional, cireșele se folosesc cu sâmbure cu tot, sâmburi care prin compoziția lor, în timpul coacerii vor da o aromă bogată preparatului.

Ghee- un altfel de unt

Ghee- un altfel de unt

Ghee este un tip de unt clarificat, cu gust aromat de nuci. Obținut prin fierberea lentă a untului până la evaporarea apei plus caramelizarea și separararea elementelor solide din lapte, acesta nu conține practic cazeină sau lactoză,  fiind astfel o alternativă pentru persoanele cu alergie la cazeina din lapte sau cu intoleranță la lactoză.