Oul este unul dintre cele mai sănătoase și nutritive alimente pe care le avem la dispoziție. O sursă excelentă de proteine, vitamine, minerale, grăsimi sănătoase și antioxidanți de care avem nevoie.
Există însă factori, care pot influența calitatea ouălor, iar unii dintre aceștia sunt mediul de creștere al găinilor, tipul de hrană, suplimentele utilizate.
De unde își poate lua consumatorul aceste informații? De pe eticheta cofragului de ouă sau de pe ștanța existentă pe coaja oului.
Practic, orice fermier din cadrul Uniunii Europene este obligat să ștanteze pe coaja oului, un cod format din cifre și litere. În Romania, imediat sub acest cod, este înscrisă și data durabilității minimale.
Întorcându-ne însă la cod- prima cifră oferă informații despre sistemul de creștere, urmatoarele două litere aduc în atenție țara de origine, urmatoarele două litere județul, iar ultimele trei cifre codul fermei din care provine oul ( ex. 1ROBH045).
Dacă facem referire strict la calitatea oului, prima cifră din cod este cea mai importantă. Aceasta, ne oferă informații în ceea ce privește modul de hrănire și condițiile de viață a găinilor ouătoare, clasificarea făcându-se de la 0 la 3.
Ce înseamnă concret fiecare primă cifră?
0 – producție ecologică – ouăle provin de la păsări crescute în aer liber și hrănite cu furaje organice
1 – sistem extensiv – ouăle provin de la găini crescute în aer liber, hrana lor nefiind neaparat ecologică – sunt hrănite cu furaje organice însă suplimentate cu substanțe nenaturale (concentrate chimice, antibiotice, hormoni)
2 – ouăle provin de la găini crescute în ferme, dar în hale, la sol, acestea nu au parte de lumină naturală și sunt hrănite precum cele din categoria 1
3 – ouăle provin de la găini crescute în baterii, adică în cuști modernizate, pe o suprafață mai mică decât o coală de hartie A4, acestea fiind hrănite cu concentrate semisintetice, chimizate sau derivate din vegetale modificate genetic
Pornind de la aceste date, este evident că cel mai sănătos ou este cel de tip 0, calitatea scăzând o dată cu creșterea cifrei.
Există studii, care au relevat faptul că ouăle ecologice au niveluri mai ridicate din anumiți nutrienți decât ouăle provenite de la găinile crescute în cuști, acest aspect influențând nivelul de proteine și micronutrienti, adică minerale și vitamine. Nivelul de acizi grasi omega-3 s-a dovedit a fi de 3 ori mai mare, în ouăle ecologice, comparativ cu ouăle provenind de la găinile crescute în baterii. În plus, ouăle provenind de la găini crescute la lumina naturală conțineau de 3-4 ori mai multă vitamina D3 decât cele crescute în interior.
Așadar, conteaza ce tip de ou, consumăm? Cu siguranță, da.
Alege cu responsabilitate, pentru sanatate! 😊