BLOG / Cât de importantă este apa pentru sănătate?

Atunci când vine vorba despre hidratare, despre cantitatea de apă băută, aud des expresia ”Vara parcă îmi este mult mai ușor să beau apă. Și asta spre deosebire de anotimpul rece“. Este evident, că nevoile organismului nostru sunt mai mari la temperaturi crescute. Doar că, necesitatea hidratării este o necesitate zilnică, indiferent de anotimp. Din păcate, mulți dintre noi nu consumă suficientă apă.

Apa este unul dintre nutrienții esențiali pentru om, durata de supraviețuire fără aport hidric fiind de doar câteva zile.

Suntem între 50% și 75%, apă. Ne naștem cu un conținut de aproximativ 75% apă, procentul scăzând o dată cu vârsta, până la 50%. Procentul de apă al organismului, depinde de procentul de țesut adipos și este mai mic la femei şi la persoanele obeze, la aceștia țesutul adipos fiind mai bine reprezentat.

Ținând cont de aceste cifre, este de la sine înțeles că apa este esențială pentru buna funcționare a aproape fiecărei celule și sistem.

Ce rol are apa în organismul uman?

  • Este solvent, servind ca mediu de reacție, ca substrat în reacțiile metabolice
  • Intervine în digestie, inclusiv în formarea scaunelor și producerea mișcărilor intestinale
  • Participă la absorbția și transportul nutrienților, respectiv a oxigenului, către celule
  • Intervine în procesul de excreție
  • Are rol în reglarea temperaturii corpului
  • Susține echilibrul elecrolitic
  • Este partea principală a tuturor lichidelor corpului(suc gastric, salivă, lichid amniotic, urină)
  • Are rol în umezirea țesuturilor (gură, ochi, nas)
  • Protejează articulațiile, organele interne și țesuturile
  • Ajută la normalizarea tensiunii arteriale și stabilizarea bătăilor inimii
  • Are rol important în buna funcționare a creierului

Pornind de la toate aceste aspecte, te îndemn ca data viitoare când simți că te concentezi greoi, că ești obosit, lipsit de energie, deși nu ai avea un motiv întemeiat, ai dureri de cap, tensiune arterială scăzută, probleme de digestie, un ten tern, păr fragil, piele uscată, întreabă-te cum stai cu hidratarea sau mai bine spus câtă apă obișnuiești să bei.

Este evident așadar, că unul dintre cele mai bune lucruri pe care le poți face pentru sănătatea ta este să te hidratezi.

Și pentru că nu există nici o formă de stocare a apei, trebuie menținut un echilibru între necesarul de lichide și pierderile de lichide. Un corp sănătos are inteligența și capacitatea de a menține, în mod natural, acest echilibru, prin mai multe mecanisme, unul dintre ele fiind setea. Setea ne spune când avem nevoie de mai mult. Dar pentru asta, trebuie să îi asculți mesajele. Și să nu confunzi mesajul de sete cu cel de foame. Studiile clinice au arătat, că mai mult de o treime dintre oameni confundă semnalele de sete și foame, deoarece semnalul de sete poate fi slab. În situații de acest fel, o unealtă de ajutor poate fi întrebarea. Întreabă-te:

  • Cât timp a trecut de când nu m-am hidratat?
  • Cât timp a trecut de când am mancat ultima dată?

De câtă apă am nevoie, zilnic?

Oricine a auzit cel puțin o dată în viață îndemnul “pentru o viață sănătoasă, consumați zilnic minimum doi litri de lichide”.  De fapt, necesarul de apă diferă de la persoană la persoană și depinde de vârstă, sex, activitate fizică, condiții de mediu, alimentație.

Două dintre cele mai utilizate formule de calcul pentru necesarul hidric în cazul persoanelor sănătoase, neobeze, sunt urmatoarele:

  • 1-1,5 ml/kcal de energie consumată
  • 35 ml/kgcorp/zi

În ce situații crește necesarul de apă?

  • Activitate fizică intensă
  • Expunere la temperaturi extreme (cald sau rece)
  • Sarcină şi alăptare
  • În timpul dietelor cu conținut bogat în fibre
  • În situații de pierderi patologice de lichide (ex.febră, diaree, vărsături)

În ce situații, se impun restricții hidrice?

Există și situații în care este necesară limitarea hidrică. Dacă suferi de afectare cardiacă, afectare renală, anumite tulburări ale sistemul endocrin și glandei suprarenale sau ești în tratament cu corticosteroizi, cere sfatul medicului curant.

Surse de hidratare

Apa din organism, nu provine doar din apa băută. 20-30%  provine din alimente, variind în funcție de cantitatea de alimente bogate în apă, ingerate, 60-70% provine din apă respectiv celelalte lichide ingerate, iar un procent mic, aproximativ 10%, este apa produsă în urma proceselor metabolice.

Desigur, nu doar apa te hidratează. Toate băuturile care conțin apă contribuie la acest aspect. Însă, apa este cea mai buna alegere. Aminteste-ți întotdeauna, că băuturile cu zahăr pot duce la creșterea în greutate și inflamație, ceea ce poate crește riscul de a dezvolta boli.

Dacă nu iți place apa sau vrei să diversifici,  răsfață-te cu ceaiul preferat sau bucură-te de o apă enzimatică, care dincolo de aromă iți va aduce și alte beneficii pentru sănătate.

Până data viitoare, rămâi cu bine și hidratat! 🙂

Malnutriția

Malnutriția

Malnutriția apare atunci când există un dezechilibru între necesarul și aportul nutrițional, fapt care determină mai apoi modificări ale greutății, compoziției corporale și funcționării fizice. Are două fațete: sub- și supranutriția, iar în acest articol mă voi focusa asupra subnutriției.

Suplimentele nutriționale orale

Suplimentele nutriționale orale

Atenția pentru nutriție este vitală în managementul pacientului subnutrit sau cu risc de malnutriție. Suplimentele nutriționale orale sunt parte a unui spectru de strategii ce pot fi utilizate în acest sens.