BLOG / Alternative sănătoase pentru pateul vegetal

 

Suntem în perioada postului, iar unul dintre cele mai consumate produse în această perioadă, este pateul vegetal. Oare câți dintre consumatori au avut însă, vreodată, curiozitatea să-i citească eticheta? Primele două ingrediente ale pateului vegetal sunt apa și uleiul. Cunoscând faptul că ingredientele sunt înscrise pe etichetă în ordinea cantității acestora, este evident că marea parte a pateului este formată din apă și ulei. Și asta, în condițiile în care un produs vegetal ar trebui să se bazeze pe vegetale, adică pe legume și leguminoase. În plus, pateul vegetal este un produs cu adaos mare de sare și numeroși aditivi alimentari (E-uri), cu zahăr și în același timp cu un conținut mic de proteină.

Și atunci, de ce am alege să mâncăm o pastă de apă cu ulei, cu E-uri, sare și zahăr?

Avem alternative? O mulțime. Ne putem pregăti acasă pateul sau pasta pe care o dorim, din ce ingrediente dorim, condimentând cu condimente naturale și nu cu adiviti alimentari.

Pateul de năut cu sfeclă roșie, respectiv pasta gualcamole, sunt 2 idei pe care ți le aduc în atenție astăzi. Acestea pot fi diversificate, pate-urile putându-se prepara din toate leguminoasele și combina cu legumele preferate.

Pate de naut cu sfeclă roșie

Ingrediente:

200g năut boabe

200g sfeclă roșie

60g pastă susan (tahini)

usturoi, chimen, sare, piper

Mod de prepare:

Năutul, hidratat în prealabil, se fierbe timp de aproximativ 40 de minute. Se fierbe și sfecla roșie. Astfel fierte, se dau la blender împreună cu pasta de susan, usturoiul și condimentele după gust. Am mai adaugat suplimentar 30 ml apă de pe năutul fiert pentru a ajunge la consistența dorită, însă nu e musai.

Pasta guacamole

Ingrediente:

2 avocado

50g roșie

1 ceapă verde

sare, piper

Mod de preparare:

Se pasează cu furculița avocado copt, apoi se amestecă cu roșia și ceapa verde, tăiate. Se condimentează.

Variante ușor și rapid de pregătit, încărcate de nutrienți valoroși. Poftă bună! 

Alege sănătatea 🙂

Malnutriția

Malnutriția

Malnutriția apare atunci când există un dezechilibru între necesarul și aportul nutrițional, fapt care determină mai apoi modificări ale greutății, compoziției corporale și funcționării fizice. Are două fațete: sub- și supranutriția, iar în acest articol mă voi focusa asupra subnutriției.

Suplimentele nutriționale orale

Suplimentele nutriționale orale

Atenția pentru nutriție este vitală în managementul pacientului subnutrit sau cu risc de malnutriție. Suplimentele nutriționale orale sunt parte a unui spectru de strategii ce pot fi utilizate în acest sens.