BLOG / Alternative sănătoase pentru pateul vegetal

 

Suntem în perioada postului, iar unul dintre cele mai consumate produse în această perioadă, este pateul vegetal. Oare câți dintre consumatori au avut însă, vreodată, curiozitatea să-i citească eticheta? Primele două ingrediente ale pateului vegetal sunt apa și uleiul. Cunoscând faptul că ingredientele sunt înscrise pe etichetă în ordinea cantității acestora, este evident că marea parte a pateului este formată din apă și ulei. Și asta, în condițiile în care un produs vegetal ar trebui să se bazeze pe vegetale, adică pe legume și leguminoase. În plus, pateul vegetal este un produs cu adaos mare de sare și numeroși aditivi alimentari (E-uri), cu zahăr și în același timp cu un conținut mic de proteină.

Și atunci, de ce am alege să mâncăm o pastă de apă cu ulei, cu E-uri, sare și zahăr?

Avem alternative? O mulțime. Ne putem pregăti acasă pateul sau pasta pe care o dorim, din ce ingrediente dorim, condimentând cu condimente naturale și nu cu adiviti alimentari.

Pateul de năut cu sfeclă roșie, respectiv pasta gualcamole, sunt 2 idei pe care ți le aduc în atenție astăzi. Acestea pot fi diversificate, pate-urile putându-se prepara din toate leguminoasele și combina cu legumele preferate.

Pate de naut cu sfeclă roșie

Ingrediente:

200g năut boabe

200g sfeclă roșie

60g pastă susan (tahini)

usturoi, chimen, sare, piper

Mod de prepare:

Năutul, hidratat în prealabil, se fierbe timp de aproximativ 40 de minute. Se fierbe și sfecla roșie. Astfel fierte, se dau la blender împreună cu pasta de susan, usturoiul și condimentele după gust. Am mai adaugat suplimentar 30 ml apă de pe năutul fiert pentru a ajunge la consistența dorită, însă nu e musai.

Pasta guacamole

Ingrediente:

2 avocado

50g roșie

1 ceapă verde

sare, piper

Mod de preparare:

Se pasează cu furculița avocado copt, apoi se amestecă cu roșia și ceapa verde, tăiate. Se condimentează.

Variante ușor și rapid de pregătit, încărcate de nutrienți valoroși. Poftă bună! 

Alege sănătatea 🙂

Alimentația în menopauză: ce consum și ce evit, în vederea gestionării simptomelor?

Alimentația în menopauză: ce consum și ce evit, în vederea gestionării simptomelor?

Este extrem de important să acceptăm și să privim menopauza ca pe un proces biologic natural, normal și nu ca pe o boală sau o problemă, așa cum se întamplă de multe ori. Să știm că simptomele menopauzei nu durează pentru totdeauna și că durata acestora diferă de la femeie la femeie, depinzând de organismul său și de starea sa generală de sănătate, inclusiv cea emoțională.

Clafoutis fără zahăr

Clafoutis fără zahăr

Originar din zona Limousine, Franța,  și datând cel puțin de la mijlocul anilor 1800, Clafoutis este o delicioasă prăjitură cu cireșe negre. Numele său provine din verbul francez “clafir”, care înseamnă “a umple”.  A umple aluatul cu cireșe negre.  În mod tradițional, cireșele se folosesc cu sâmbure cu tot, sâmburi care prin compoziția lor, în timpul coacerii vor da o aromă bogată preparatului.

Ghee- un altfel de unt

Ghee- un altfel de unt

Ghee este un tip de unt clarificat, cu gust aromat de nuci. Obținut prin fierberea lentă a untului până la evaporarea apei plus caramelizarea și separararea elementelor solide din lapte, acesta nu conține practic cazeină sau lactoză,  fiind astfel o alternativă pentru persoanele cu alergie la cazeina din lapte sau cu intoleranță la lactoză.