BLOG / Alergie sau intoleranță la lapte?

Alergia la laptele de vacă și intoleranța la lactoză sunt două afecțiuni foarte diferite , deși sunt adesea confundate între ele, și asta pentru că sunt cauzate de același lucru, adică de lapte, și pentru că unele simptome sunt comune. Dar haideți să vedem pe scurt, care sunt caracteristicile fiecărei afecțiuni în parte.

Intoleranța la lactoză

Ce este intoleranța la lactoză?

  • dificultatea sau incapacitatea organismului de a digera cu ușurință lactoza din lapte și produse lactate

Ce este lactoza?

  • un tip de glucid(dizaharid) găsit în mod natural în lapte, sau în termeni populari „zahărul din lapte”

Care este cauza intoleranței la lactoză?

  • deficitul de lactază, la nivel intestinal. Lactaza este enzima necesară digestiei lactozei.

Simptomatologie

  • simptomatologia este DOAR de tip digestiv, cele mai frecvente simptome fiind: balonarea, crampele abdominale, gazele intestinale, diareea

Intoleranța la lactoză poate să apară în orice moment al vieții, însă este foarte rar întalnită la copii, în primii 5 ani de viață.

Alergia la proteina din lapte

 Ce este alergia la proteina din lapte?

  • o reacție imună la una dintre proteinele ​​din laptele animal. Cel mai adesea este cauzată de proteina alfa S1-cazeină, din laptele de vacă.

Simptomatologie

  • simptomele pot să apară imediat după consumul laptelui sau a preparatelor ce conțin lapte, în câteva secunde până la 2 ore, sau întârziat- în 2 până la 72 ore de la ingestie
  • afectează de obicei mai multe sisteme: cutanat, digestiv, respirator
  • ca și reacții imediate, apare respirația șuierătoare, tuse sau dificultăți de respirație, vărsături, urticarie, mâncărime la nivelul nasului și/sau ochilor, rinoree
  • ca si reacții întârziate, apare rash-ul cutanat, mâncărime la nivelul pielii, eczemă, diaree, reflux, vărsături, dureri abdominale, sânge și/sau mucus în scaun

Alergia la proteina laptelui de vacă este cea mai frecventă alergie alimentară la copiii mici, estimat fiind că afectează aproximativ 5% dintre bebeluși și copii. Este mult mai puțin frecventă la adulți.

Malnutriția

Malnutriția

Malnutriția apare atunci când există un dezechilibru între necesarul și aportul nutrițional, fapt care determină mai apoi modificări ale greutății, compoziției corporale și funcționării fizice. Are două fațete: sub- și supranutriția, iar în acest articol mă voi focusa asupra subnutriției.

Suplimentele nutriționale orale

Suplimentele nutriționale orale

Atenția pentru nutriție este vitală în managementul pacientului subnutrit sau cu risc de malnutriție. Suplimentele nutriționale orale sunt parte a unui spectru de strategii ce pot fi utilizate în acest sens.