Hmm, parfumul sărbătorilor de iarnă care mi-a însoțit anii copilăriei. Pe vremea când portocalele erau fructe rare, fructe de iarnă, parte din darurile de la Moș. Doamne și cât le mai prețuiam. Acum le avem la dispoziție în orice timp al anului, poate nu mai sunt la fel de prețuite, însă sunt la fel de prețioase.
Fie că vorbim despre portocale, clementine sau mandarine, toate vin cu beneficii extraordinare pentru sănătate. Sunt o sursă excelentă de vitamina C, dar și de alte vitamine și minerale, de antioxidanți și fibre. Precum majoritatea fructelor, aceste citrice conțin în principal apă, carbohidrați și fibre, foarte puține proteine și grăsimi, fiind relativ sărace în calorii. Mai jos redau un tabel cu valori nutriționale, raportate la 100g fruct:
Portocale |
Clementine |
Mandarine |
|
100g |
|||
Calorii | 47 | 47 | 53 |
Proteine | 0.91g | 0.85g | 0.81g |
Carbohidrați | 10g | 12.02g | 13.34g |
Fibre | 2.2g | 1.7g | 1.8g |
Grăsimi | 0.15g | 0.15g | 0.31g |
Vitamina C |
66% din DZR |
54% din DZR |
30% din DZR |
*DZR= doza zilnică recomandată |
Datorită conținutului de vitamina C și a celorlați antioxidanți precum polifenolii, carotenoizii, dar și datorită conținutului de fibre, portocalele, clementinele și mandarinele, ne aduc următoarele beneficii:
- stimulează sinteza de colagen, o proteină care ajută la vindecarea rănilor și care conferă pielii femitate și structură
- ajută la combaterea radicalilor liberi, prevenind astfel deteriorarea celulară și inflamația, și reducând riscul de boli de inimă, diabet zaharat de tip 2, boala Alzheimer și cancer
- susțin sistemul imunitar
- susțin absorbția fierului reducând riscul de anemie
- ajută la menținerea sănătății sistemului digestiv
Așadar, alegeți ceea ce vă place, pentru că indiferent că alegeți portocala, mandarinele sau clementinele, faceți o alegere excelentă. Și consumați-le ca atare, cu tot pachetul valoros pe care îl pune natura în ele.