BLOG / Portocale, mandarine sau clementine?

Hmm, parfumul sărbătorilor de iarnă care mi-a însoțit anii copilăriei. Pe vremea când portocalele erau fructe rare, fructe de iarnă, parte din darurile de la Moș. Doamne și cât le mai prețuiam. Acum le avem la dispoziție în orice timp al anului, poate nu mai sunt la fel de prețuite, însă sunt la fel de prețioase.

Fie că vorbim despre portocale, clementine sau mandarine, toate vin cu beneficii extraordinare pentru sănătate. Sunt o sursă excelentă de vitamina C, dar și de alte vitamine și minerale, de antioxidanți și fibre. Precum majoritatea fructelor, aceste citrice conțin în principal apă, carbohidrați și fibre, foarte puține proteine ​​și grăsimi, fiind relativ sărace în calorii. Mai jos redau un tabel cu valori nutriționale, raportate la 100g fruct:

Portocale

Clementine

Mandarine

100g

Calorii 47 47 53
Proteine 0.91g 0.85g 0.81g
Carbohidrați 10g 12.02g 13.34g
Fibre 2.2g 1.7g 1.8g
Grăsimi 0.15g 0.15g 0.31g
Vitamina C

66% din DZR

54% din DZR

30% din DZR

*DZR= doza zilnică recomandată

Datorită conținutului de vitamina C și a celorlați antioxidanți precum polifenolii, carotenoizii, dar și datorită conținutului de fibre, portocalele, clementinele și mandarinele, ne aduc următoarele beneficii:

  • stimulează sinteza de colagen, o proteină care ajută la vindecarea rănilor și care conferă pielii femitate și structură
  • ajută la combaterea radicalilor liberi, prevenind astfel deteriorarea celulară și inflamația, și reducând riscul de boli de inimă, diabet zaharat de tip 2, boala Alzheimer și cancer
  • susțin sistemul imunitar
  • susțin absorbția fierului reducând riscul de anemie
  • ajută la menținerea sănătății sistemului digestiv

Așadar, alegeți ceea ce vă place, pentru că indiferent că alegeți portocala, mandarinele sau clementinele, faceți  o alegere excelentă. Și consumați-le ca atare, cu tot pachetul valoros pe care îl pune natura în ele. 

Malnutriția

Malnutriția

Malnutriția apare atunci când există un dezechilibru între necesarul și aportul nutrițional, fapt care determină mai apoi modificări ale greutății, compoziției corporale și funcționării fizice. Are două fațete: sub- și supranutriția, iar în acest articol mă voi focusa asupra subnutriției.

Suplimentele nutriționale orale

Suplimentele nutriționale orale

Atenția pentru nutriție este vitală în managementul pacientului subnutrit sau cu risc de malnutriție. Suplimentele nutriționale orale sunt parte a unui spectru de strategii ce pot fi utilizate în acest sens.