Suntem în perioada postului, iar unul dintre cele mai consumate produse în această perioadă, este pateul vegetal. Oare câți dintre consumatori au avut însă, vreodată, curiozitatea să-i citească eticheta? Primele două ingrediente ale pateului vegetal sunt apa și uleiul. Cunoscând faptul că ingredientele sunt înscrise pe etichetă în ordinea cantității acestora, este evident că marea parte a pateului este formată din apă și ulei. Și asta, în condițiile în care un produs vegetal ar trebui să se bazeze pe vegetale, adică pe legume și leguminoase. În plus, pateul vegetal este un produs cu adaos mare de sare și numeroși aditivi alimentari (E-uri), cu zahăr și în același timp cu un conținut mic de proteină.
Și atunci, de ce am alege să mâncăm o pastă de apă cu ulei, cu E-uri, sare și zahăr?
Avem alternative? O mulțime. Ne putem pregăti acasă pateul sau pasta pe care o dorim, din ce ingrediente dorim, condimentând cu condimente naturale și nu cu adiviti alimentari.
Pateul de năut cu sfeclă roșie, respectiv pasta gualcamole, sunt 2 idei pe care ți le aduc în atenție astăzi. Acestea pot fi diversificate, pate-urile putându-se prepara din toate leguminoasele și combina cu legumele preferate.
Pate de naut cu sfeclă roșie
Ingrediente:
200g năut boabe
200g sfeclă roșie
60g pastă susan (tahini)
usturoi, chimen, sare, piper
Mod de prepare:
Năutul, hidratat în prealabil, se fierbe timp de aproximativ 40 de minute. Se fierbe și sfecla roșie. Astfel fierte, se dau la blender împreună cu pasta de susan, usturoiul și condimentele după gust. Am mai adaugat suplimentar 30 ml apă de pe năutul fiert pentru a ajunge la consistența dorită, însă nu e musai.
Pasta guacamole
Ingrediente:
2 avocado
50g roșie
1 ceapă verde
sare, piper
Mod de preparare:
Se pasează cu furculița avocado copt, apoi se amestecă cu roșia și ceapa verde, tăiate. Se condimentează.
Variante ușor și rapid de pregătit, încărcate de nutrienți valoroși. Poftă bună!
Alege sănătatea 🙂