BLOG / Beneficiile hidratării nucilor, înainte de consum

 

Nucile, indiferent că vorbim despre nuci tradiționale, braziliene sau macadamia, despre migdale, fistic, caju, arahide sau alune de pădure, sunt o sursă foarte valoroasă din punct de vedere nutritiv. Sunt sursă de proteine, grăsimi nesaturate, fibre, vitamine și minerale. Și în ciuda faptului că sunt bogate în grăsimi, au o serie de beneficii pentru sănătate, precum scăderea riscului de diabet și boli de inimă, a nivelurilor de colesterol și trigliceride. Totul stă însă, în moderație.

Dar haideți să vedem, care sunt beneficiile pe care hidratarea acestora înainte de consum, le aduce, conform cercetărilor:

  1. Digestia mai ușoară

Nucile au o textură dură, care le poate face dificil de digerat. Prin înmuiere, devin mai ușor de descompus pentru organismul nostru.

  1. Reducerea nivelului de antinutrienți

Antinutrienții, așa cum putem deduce cu ușurință plecând de la denumire, sunt compuși care pot bloca absorbția nutrienților. Aceștia se găsesc în mod natural în alimentele vegetale( cereale, leguminoase, semințe și nuci), având rolul de a proteja planta de infecții sau de consumul de către insecte și animale. Acidul fitic, oxalații și lectinele, sunt antinutrienți existenți în nuci, aceștia putând determina reducerea absorbției de calciu, zinc, magneziu, fier și fosfor.

Prin hidratare, studiile arată că se reduc nivelurile acestor antinutrienți, crescând astfel absorbția nutrienților de care aminteam mai sus.

  1. Obținerea unui gust și texturi mult îmbunătățite

Prin înmuiere, nucile devin mai moi, mai gustoase și mai ușor de mestecat.

Pentru hidratare, se adaugă peste nuci apă și se lasă cel mai potrivit, peste noapte. Timpul cel mai scurt pentru înmuiere îl necesită caju , mai exact 2-4 ore, în timp ce migdalele și arahidele au nevoie de un timp mai lung, de 8 până la 12 ore.

Malnutriția

Malnutriția

Malnutriția apare atunci când există un dezechilibru între necesarul și aportul nutrițional, fapt care determină mai apoi modificări ale greutății, compoziției corporale și funcționării fizice. Are două fațete: sub- și supranutriția, iar în acest articol mă voi focusa asupra subnutriției.

Suplimentele nutriționale orale

Suplimentele nutriționale orale

Atenția pentru nutriție este vitală în managementul pacientului subnutrit sau cu risc de malnutriție. Suplimentele nutriționale orale sunt parte a unui spectru de strategii ce pot fi utilizate în acest sens.