BLOG / 7 mituri din sfera nutriției

Cu toate că trăim într-o lume în care accesul la informație este unul extrem de facil, miturile în materie de nutriție sunt încă vii. Se transmit din generație în generație, se preiau cu usurință și în loc ca alimentația să fie privită cu normalitate, iar informația să fie comparată cu surse bazate pe dovezi științifice, ne creem singuri resticții sau dăm crezare unor idei ce promit minuni.

Mit 1- Mâncatul după magica oră 18, îngrașă

Ei bine, mâncatul după ora 18 nu îngrașă, decât dacă ești în exces energetic. Ceea ce contează cel mai mult nu este ora la care mănânci ci cât de mult mănânci, ce mănânci și câtă activitate fizică faci pe tot parcursul zilei. Procesele metabolice nu se opresc la ora 18, acestea sunt permanente. Un aspect important si dovedit însă, este recomandarea ca ultima masă să fie luată cu 2-3 ore înainte de culcare, lucru dovedit a preveni eventualelele problemele de digestie și tulburari de somn corelate cu acestea.

Mit 2- Carbohidrații sunt răi

De multe ori, atunci când se face referire la carbohidrați oamenii se gandesc la zahar, dulciuri, partiserie, etc. Se uită însă ce înseamnă cu adevarat carbohidrații, și că acești carbohidrați sunt o parte importantă a dietei, fiind principala sursă de energie a organismului. Unde îi gasim în forma lor naturală? În cereale integrale, fructe, legume, leguminoase, nuci. Sunt bogați în fibre și aduc o mulțime de beneficii pentru sănătate.  Desigur, în forma lor rafinată respectiv alimentele prelucrate cu zahăr, nu mai oferă aceleași beneficii nutriționale, putând influența negativ starea de sănătate. Focusul însă ar trebui să fie nu pe a pune etichete sau a renunța la ei, ci pe a crește consumul de carbohidrați nerafinați versus rafinați.

Mit 3- Pâinea îngrașă

O credință pe cât de des intalnită, pe atât de neadevarată.  Pîinea nu îngrașă, atâta timp cât este inclusă adecvat în necesarul zilnic. Practic, 1g de carbohidrat aduce tot atâtea calorii cât un gram de proteină, adică 4. Și tot strict din punct de vedere al caloriilor, o felie de pâine albă are aproximativ același număr de calorii precum o felie de pâine integrală. Pâinea integrală vine însă în plus cu fibre, vitamine și minerale, aspecte care o recomandă dealtfel pentru a fi consumată. Fibrele pe care le aduce conferă sațietate mai rapidă, determinând astfel un consum mai redus.

Mit 4- Alimentele fără gluten sunt mai sănătoase

S-a creat o modă în ultima vreme din a consuma alimente fără gluten. Ce este glutenul? Un tip de proteină, prezentă în grâu, secară și orz. Dacă nu ai însă o boală celiacă sau o sensibilitate la gluten, nu este recomandat să renunți la alimentele cu gluten. În plus, o dietă fără gluten nu este în nici un caz destinată pierderii în greutate. Este demonstrat că produsele fără gluten, au un conținut mai mic de proteină respectiv unul mai mare de zahăr și grăsimi, zahăr si grăsimi adăugate pentru a conferi alimentului respectiv, gustul și textura potrivite, în lipsa glutenului. Deasemenea, evitarea glutenului poate limita consumul de fibre, vitamine și minerale.

Mit 5- Fructele…

Sunt atât de multe mituri referitoare la fructe, încât prins în a crede în acestea, poporul român ajunge să fie la coada statisticii în ceea ce privește consumul de fructe la nivelul Uniunii Europene. Vă propun aici, trei dintre aceste mituri:

Un măr pe zi ține doctorul departe

Toate fructele, nu doar mărul, sunt surse de vitamine, minerale, antioxidanți, fibre și energie, consumul lor zilnic, aducând beneficii pentru sănătate.

Consumul de fresh-uri sau batoane de fructe este la fel de potrivit precum consumul fructului întreg

Daca ne referim la fresh-uri, reține că prin stoarcere, se pierd fibrele din fruct, atât de importante pentru digestie. Iar în ceea ce privește batoanele de fructe, nu uita că acestea sunt procesate, de multe ori cu adaos de zahăr, și au mult mai multe calorii, în comparație cu fructe proaspete.

Fructele nu se manâncă seara

Nu există dovezi științifice care să susțină acest lucru. Fructele pot fi consumate indiferent de oră.

Mit 6- Detoxifierea e necesară periodic

E primavară și e momentul perfect pentru a ni se aminti că e nevoie să ne detoxifiem, nu-i așa? Ce promit aceste „dietele de detoxifiere“? … eliminarea toxinelor din organism, scăderea în greutate, un nivel mai crescut de  energie, o stare mai bună de sănătate. Ce ni se propune o dată cu ele? … limitarea alimentației normale, acestea având la bază consumul diverselor sucuri de fructe și legume și/sau suplimente alimentare.

Se uită doar că ficatul, plămânii, rinichii și colonul funcționează non-stop pentru a ne „detoxifica” și  că pentru buna lor funcționare e necesară o alimentație bogată în nutrienții de care au nevoie. Ori, prin reducerea aportului de nutrienti, o dietă de detoxifiere poate împiedica procesul natural de detoxifiere a organismului.

Dovezi știintifice de calitate, care să susțină utilizarea acestor diete, lipsesc. Studiile care le susțin sunt adesea finanțate de către un producător care vinde un program de detoxifiere, sunt limitate sau sunt efectuate pe șoareci.

O abordare mult mai potrivită este aceea de a începe să mânci mai sănătos și de a-ți îmbunătăți stilul de viață, mai degrabă decât a aborda extreme potențial periculose. Pentru că nu ceea ce faci din când în când iți schimbă viața, ci ceea ce faci în fiecare zi!

Mit 7- Supraputerea apei cu lămâie, de dimineața

Am ales trei dintre ideile vehiculate si supraputerile care i se atribuie apei cu lămâie de la prima oră a dimineții, și anume: mitul cum că detoxifiază, că accelerează metabolismul și că susține sistemul imunitar. Ce spune însă știința? Spune că un consum adecvat de apă, ajută la detoxifiere, însă pentru asta nu este necesară prezența lămâii. Că apa cu lămâie nu accelerează metabolismul. Metabolismul lent poate fi determinat printre altele de deshidratare iar corectarea acestui aspect poate determina stimularea metabolismului. Însă acest lucru îl face apa, indiferent că are sau nu lămâie în ea. Iar în ceea ce privește susținerea sistemul imunitar, știm cu toții că vitamina C susține sistemul imunitar, însă sucul de lămâie nu aduce cantități adecvate pentru acest lucru. Un adult sănătos are nevoie de 75-90 mg de vitamina C zilnic, ori o lămâie întreagă aduce un aport de doar 18,6 mg, apa cu lămâie, conținând cantități chiar mai mici.

Și mai sunt mituri. Multe. Nici nu e de mirare că mulți oameni au o imagine deformată despre ceea ce înseamnă o alimentație  sănătoasă. Ia cu tine aceste realități așternute în acest articol, renunță la credințe nefolositoare, privește nutriția cu normalitate, pentru că o nutriție optimă nu este niciodată echivalentă cu restricții extreme, cu frustrări, cu carențe. Nutriția optimă este despre echilibru, diversitate, bucurie, individualizare.

Rămâi cu bine, și amintește-ti mereu, că nu ceea ce faci din când în când iți schimbă viața, ci ceea ce faci în fiecare zi!

Malnutriția

Malnutriția

Malnutriția apare atunci când există un dezechilibru între necesarul și aportul nutrițional, fapt care determină mai apoi modificări ale greutății, compoziției corporale și funcționării fizice. Are două fațete: sub- și supranutriția, iar în acest articol mă voi focusa asupra subnutriției.

Suplimentele nutriționale orale

Suplimentele nutriționale orale

Atenția pentru nutriție este vitală în managementul pacientului subnutrit sau cu risc de malnutriție. Suplimentele nutriționale orale sunt parte a unui spectru de strategii ce pot fi utilizate în acest sens.