Atenția pentru nutriție este vitală în managementul pacientului subnutrit sau cu risc de malnutriție. Suplimentele nutriționale orale sunt parte a unui spectru de strategii ce pot fi utilizate, spectru ce include: consilierea nutrițională, fortificarea alimentelor, suplimentele nutriționale orale, nutriția enterală (prin tub) și nutriția parenterală.
Ce sunt suplimentele nutriționale orale?
Suplimentele nutriționale orale sunt produse utilizate în scop medical, având rolul de a completa aportul nutrițional la persoanele care sunt capabile să consume alimente, însă nu suficient cât să-și atingă nevoile nutriționale zilnice. Acest lucru poate fi determinat fie de scăderea apetitului, fie de un aport alimentar redus, de absorbția scăzută a nutrienților ori de creșterea nevoilor nutriționale cauzate de mai multe boli, printre care și boala inflamatorie intestinală, sindromul intestinului scurt sau diverse tipuri de cancer.
O soluție non-invazivă și eficientă în combaterea malnutriției, conținând de obicei un amestec de macronutrienți (carbohidrați, proteine, lipide) și micronutrienți (vitamine și minerale). Unele formule conțin și ingrediente speciale precum acizi grași omega-3 sau glutamina.
Sunt toate suplimentele nutriționale orale la fel?
Nu sunt toate la fel, acestea diferind în funcție de forma în care sunt disponibile, scopul cu care au fost create, compoziție, valoarea energetică, gust și textură.
Din punct de vedere al modului de prezentare, acestea există sub formă:
- lichidă, gata preparate pentru consum (cele mai des utilizate)
- semisolidă
- pulbere
Cele gata preparate, sunt dense caloric, asta însemnând că aduc beneficiul unui număr mare de calorii într-un volum mic.
Din perspectiva scopului cu care au fost create, există diverse formule care se pliază pe diferitele nevoi ale pacienților: formule standard, formule cu valoare energetică crescută, cu conținut crescut de proteine sau fibre, ori formule create pentru pacienți cu nevoi speciale, așa cum e cazul celor cu cancer, afectare renală, hepatică, diabet zaharat, etc.
Cum se utilizează și pentru cât timp, suplimentele nutriționale orale?
Este important de subliniat că aceste suplimentele vor fi recomandate fie de către dietetician, fie de către medicul curant. Ei sunt cei care vor răspunde la cele două întrebări, individualizat, deoarece:
- Cantitatea de supliment nutrițional oral de care o persoană are nevoie depinde de nevoile nutriționale individuale și de aportul alimentar curent, acestea urmând a fi calculate de către specialist
- Tipul de formulă va fi ales în funcție de starea medicală a pacientului
- Perioada va fi stabilită în funcție de monitorizarea progresului, de modificările ce intervin în starea de sănătate, a poftei de mâncare, aportului alimentar și greutății.
Tot specialistul care face recomandarea, va ghida pacientul și în privința modului de administrare și păstrare a suplimentului.