Fajitas este un fel de mâncare popular Tex-Mex, realizat din carne marinată, friptă si servită într-o tortilla de făină de grâu, alături de ardei și ceapă.
Primele dovezi despre prepararea fajitei provin de la fermieri mexicani, care trăiau în vestul Texasului la sfârșitul anilor 1930 și începutul anilor 1940. În acele timpuri, lucrătorii erau plătiți parțial, cu carne, mai exact cu părți mai puțin apreciate și anume măruntaiele, capul și diafragma vacii. Cuvântul „fajita” derivă de altfel din cuvântul spaniol „faja”, care înseamnă brâu sau bandă, și face referire tocmai la mușchiul diafragmei, un tip de mușchi mai dur, pe care cu timpul fermierii au învățat să îl transforme într-o masă comestibilă, prin marinare, frigere și apoi servirea pe tortilla.
Astăzi, fajitas este întâlnit preparat mult mai divers – cu carne de pui, creveți și chiar în stil vegetarian. Mai jos vă propun varianta cu carne de pui.
Ingrediente, pentru 4 porții:
600g piept de pui dezosat
600g ardei gras (roșu, galben, verde)
1 ceapă mare
1 cățel mare de usturoi
sare, piper, chimen, boia, zeama de la o lămâie
30g ulei de măsline
4 tortilla de grâu
Mod de preparare:
Pieptul de pui se spală, se curăță de pielițe și eventualele bucăți mici de oase, apoi se taie fâșii. Într-un bol se amestecă cu o linguriță de sare, o linguriță de boia, piper, un vârf de linguriță de chimen, un cățel de usturoi presat și zeama de la o lămâie. Se lasă la marinat minim 30 de minute.
Ardeii și ceapa se curață, se spală și se taie fâșii respectiv peștișori.
Într-o tavă (eu am folosit una de tip wok) se încălzesc 15g de ulei la la foc mediu înspre mare, apoi se adaugă pieptul de pui marinat. Se amestecă constant, până când se rumenește ușor. Apoi, se adaugă ceapa, ardeii grași, 15g ulei, sare și piper după gust, și se mai gătesc împreună preț de câteva minute, astfel încât puiul să fie gătit iar legumele să ramână ușor crocante.
Bunătatea astfel obținută se servește cu tortilla.
Valori nutriționale per porție: 470Kcal, 40,1g P, 44.36g CH, 14.3g L
Poftă bună!