Anemia prin deficit de fier este cel mai frecvent tip de anemie și apare atunci când organismul nu are suficient fier. Ori, când nu există suficient fier în fluxul sanguin, restul corpului nu poate beneficia de cantitatea de oxigen de care are nevoie. În plus, fierul este important și pentru dezvoltarea și creșterea sănătoasă a creierului la copii, respectiv pentru funcționarea normală a diferitelor celule și hormoni.
Ce simptomatologie prezintă o persoană cu anemie prin deficit de fier?
În cazul în care persoana în cauză are un deficit de un grad moderat până la sever, acesta va prezenta:
- oboseală
- piele palidă
- dificultăți de respirație
- ameţeală
- mâini și picioare reci
- senzație de furnicături în picioare
- bătăi rapide sau neregulate ale inimii
- unghii fragile
- dureri de cap
Care sunt cele mai frecvente cauze?
- aportul alimentar inadecvat, de fier
- menstruații abundente
- sarcina
- endometrioza
- hemoragii interne
- anumite afecțiuni sau intervenții chirurgicale la nivelul intestinului, care determină scăderea absorbției fierului (ex. boala celiacă sau by-pass-ul gastric)
În general, carențele se corectează, la recomandarea unui specialist, prin administrarea de suplimente și prin modificarea dietei.
În cazul fierului, pentru cele mai bune rezultate, se recomandă administrarea suplimentelor de fier în combinație cu o sursă de vitamina C, pentru a crește absorbția acestuia. Deasemenea, este importantă evitarea antiacidelor, a suplimentele de calciu și băuturilor pe bază de cafeină, timp de 2 ore de la administrarea unui supliment de fier.
În ceea ce priveste dieta, alimente sursă de fier sunt: carnea, ouăle, leguminoasele, cerealele integrale, semințele, nucile, legumele cu frunze verzi.
De ce ar trebui să ținem cont, pentru a optimiza absorbția fierului și implicit a preveni anemia?
Este important de ținut cont de faptul că fierul există sub două forme: fier heme și fier non-heme.
Fierul heme se găsește în carnea animalelor – carne rosie, de pui, de pește, organe( cel mai popular fiind ficatul )- și este tipul de fier mai ușor absorbit de către organism.
Toate celelalte surse, inclusiv oul, conțin fier de tip non-heme, un tip mai greu absorbabil decât cel heme. Cum se poate maximiza absorbția fierului din aceste surse? Prin combinarea acestora cu surse de vitamina C.
Iți las mai jos câteva idei, alături de îndemnul de a face combinații între cele 2 coloane:
Surse de fier non-hem | Surse de vitamina C |
Fasole, linte, mazăre | Spanac |
Cereale integrale (ovăz, quinoa, etc.) | Roșii, ardei |
Semințe și nuci | Broccoli |
Ouă | Fructe: ex. mere, portocale, lămâi, căpșuni, kiwi |
Să fie cu folos 🙂