Recomandările actuale în ceea ce privește începerea diversificării, spun că în jurul vârstei de 6 luni, sugarilor trebuie să li se inițieze alimentația complementară, pentru a completa laptele matern sau formula.
Până la vârsta de aproximativ 6 luni, laptele matern sau formula de lapte, furnizează toată energia și substanțele nutritive de care are nevoie copilul( cu excepția vitaminei D în unele cazuri). În jurul vârstei de 6 luni, nevoile energetice și nutritive ale sugarului încep să depășească ceea ce oferă laptele, iar pentru a acoperi acele nevoi este necesară inițierea alimentației complementare, adică a diversificării, așa cum este ea cunoscută în mod tradițional.
Conform unui studiu realizat de către GfK România – Institut de Cercetare de Piață S.R.L., în Romania diversificarea alimentaţiei sugarilor începe, de obicei, mai devreme de 4 luni. Se pare așadar, că există cazuri în care încă se mai respectă regulile diversificării de acum 50 de ani. Pentru că da, în urmă cu 50 de ani, diversificarea începea în jurul vârstei de 3 luni. Mai târziu, în anii ’80, se recomanda începerea alimentației complementare la împlinirea vârstei de 4 luni. O dată însă cu creșterea numărului cercetărilor în această direcție și implicit a rezultatelor studiilor, recomandările s-au schimbat, concluzionându-se că începerea diversificării în jurul vârstei de 6 luni, este abordarea optimă.
Care sunt riscurile începerii diversificării înainte de 4 luni?
Solidele nu trebuie oferite niciodată înainte de vârsta de 4 luni sau 17 săptămâni. Motivele sunt următoarele:
- sistemul digestiv al bebelușului nu este suficient de matur pentru a face față altor alimente decât laptelui
- există un risc mai mare de anemie prin deficit de fier, considerată a fi cauzată de sângerări gastrice
- un risc mai mare de infecții
- risc mai mare de obezitate în viitor
- risc crescut de a dezvolta diverse intoleranțe și alergii, boală celiacă, diabet de tip 1
Care sunt riscurile începerii diversificării după 6 luni?
- carențe din anumiți nutrienți, în special fier
- întârzieri în funcția motorie orală
- risc de a crea un viitor copil pretențios la mâncare
Dincolo de vârstă însă, un aspect și mai important este cel legat de gradul de pregătire al bebelușului pentru diversificare. Iar gradul de pregătire pentru diversificare, a fiecărui copil în parte, depinde de propriul său nivel de dezvoltare. Unii sugari pot prezenta semne de pregătire înainte de vârsta de 6 luni, reamintesc însă că introducerea alimentelor complementare înainte de vârsta de 4 luni nu este recomandată.
Care sunt semnele că un sugar este pregătit pentru diversificare?
- stă în șezut singur sau cu puțin sprijin, având capacitatea de a-și controla capul și gâtul
Este un aspect foarte important, ce reduce riscul potențial de sufocare. O poziție corectă asigură activarea în condiții de siguranță a reflexului gag.
Cum poți verifica acest aspect?
Pune bebelușul în șezut pe podea, în siguranță, îndepărtează-te puțin și observă dacă se poate ține singur preț de 2-3 secunde.
- are o bună coordonare ochi-mâini-gură – privește jucăriile sau mâncarea, le ridică intenționat și le duce singur la gură
Cum poți verifica acest aspect?
Urmărește-l cum se joacă. Explorează jucăriile cu gura?
- nu mai are reflexul de împingere a limbii- copilul nu va împinge mâncarea afară din gură
Cum poți verifica acest aspect?
Așează o lingură de bebe sau vârful unui deget curat pe buza de jos a bebelușului tău. Dacă scoate limba afară pentru a o împinge, înseamnă că reflexul de împingere a limbii este încă acolo, prin urmare nu este încă pregătit. Dacă în schimb, bebelușul deschide gura, atunci reflexul de împingere a limbii a dispărut.