BLOG / Alimente de evitat în primul an de viață

În primul an de viață,  bebelușii fac cunoștință cu o varietate de alimente. Aceste alimente îi vor susține în creștere și dezvoltare. Există însă niște aspecte de care trebuie ținut cont atunci când începe diversificarea, iar unul dintre ele se referă la ceea ce este recomandat a fi evitat în alimentația micuților, până la împlinirea vârstei de 1 an. Mai jos, veți regăsi o listă în aceast sens, însoțită de argumentele științifice:

  1. Laptele de vacă, precum băutură principală

Laptele de vacă oferit ca băutură principală, înainte de împlinirea vârstei de 1 an, nu este sigur pentru bebeluși. De ce? Pentru că  nu are cantitatea corectă de substanțe nutritive de care are nevoie copilul. Pe de o parte, nu conține suficient fier, vitamina E și zinc. Pe de altă parte prezintă niveluri prea mari de proteine ​​și anumite minerale, precum sodiul si potasiul, comparativ cu necesarul. Ori excesul trebuie excretat prin urină, iar sistemul renal al bebelușului nu este încă suficient de matur, putându-se ajunge la deshidratare severă. În plus, proteinele din laptele de vacă pot irita mucoasa intestinală, fapt ce poate determina pierderi de sânge prin scaun. 

Cu toate acestea, laptele de vacă poate fi utilizat la gătit sau amestecat cu alimente, de la aproximativ 6 luni, dar înca o dată, nu trebuie oferit ca băutură copiilor până la vârsta de 12 luni.

Conform studiilor, oferirea laptelui de vacă mai devreme de vârsta de 1 an, ca și băutură principală, crește riscul de anemie, deshidratare severă, obezitate timpurie, diabet zaharat de tip 2, alergie la proteina laptelui de vacă, hipertensiune arterială, afectarea sistemului respirator și digestiv.

  1. Mierea

Consumată înainte de împlinirea vârstei de 12 luni, ca atare sau facând parte din anumite preparate, de exemplu cereale sau biscuiți, mierea poate determina un tip grav de intoxicație alimentară numită botulism infantil, afecțiune ce poate fi determinată de prezența în miere a sporilor unei bacterii numite Clostridium botulinum. Temperaturile folosite în timpul pasteurizării mierii sau în timpul coacerii diverselor preparate, nu sunt suficient de mari pentru distrugerea acestor spori.

  1. Alimente cu risc mare de a produce sufocare

O dată cu diversificarea, bebelușul începe să învețe să mestece și să înghită alimente. Chiar și după vârsta de 1 an, dar cu atât mai mult până atunci, unele alimente prezintă un pericol de a produce sufocare- alimentele tari în formă rotundă, fructele și legumele tari pe care bebelușii cu dinți le pot mușca, dar nu le pot mesteca, alimentele lipicioase. Tocmai de aceea modul în care sunt gătite și/sau oferite copilului este foarte important. Câteva exemple: morcovi cruzi , măr crud, afine, cireșe, boabe întregi de struguri, roșii cherry, nuci și semințe întregi, boabe de năut, bucăți de brânză tare, unt de arahide direct din linguriță, etc.  Cum vor fi oferite aceste alimente pentru a evita aspecte nedorite? Legumele, de exemplu, vor fi gătite în prealabil, alimentele rotunde precum strugurii, afinele, roșiile cherry pot fi tăiate în sferturi; nucile pot fi măcinate fin și presărate pe alte alimente, brânza tare poate fi răzuita, untul de arahide pot fi diluat cu iaurt, sau amestecat în piureuri, ori terciuri, etc.

  1. Alimente care pot determina o intoxicație alimentară

Bebelușii și copii, prezintă un risc mai mare de îmbolnăvire de origine alimentară decât adulții. Prin urmare manipularea, prepararea și depozitarea alimentelor, în condiții de siguranță alimentară, au o importanță majoră în direcția protejării împotriva unor bacterii precum Salmonella, E. coli sau Listeria.

Prin urmare, nu oferiți niciodată bebelusului și copiilor mici:

  • Carne(incluzând aici peștele) crudă sau insuficient gatită
  • Ouă crude sau insuficient gătite, maioneze sau diverse dressinguri făcute cu ou crud
  • Produse lactate nepasteurizate
  1. Sarea

Sodiul este un mineral care se găsește în mod natural în alimente precum ouăle, laptele (inclusiv laptele matern), carnea și legumele. Indiferent de vârstă,  în exces nu este sănătos. Copiii sub 1 an nu trebuie să consume mai mult de 1g de sare (0,4g de sodiu) pe zi, excesul determinând o presiune prea mare pe rinichii încă imaturi. Până la vârsta de 6 luni, necesarul lor este chiar mai mic, mai exact jumătate, aceștia satisfacându-și nevoile prin laptele matern sau formula de lapte. O dată cu diversificarea diferența va fi acoperită din alimentele consumate.

Așadar, până la vârsta de 1 an, nu adăugați sare în mâncarea bebelușului sau în apa de gătit, iar dacă îi oferiți acestuia mâncare pentru copii, cumparată din magazine, verificați întotdeauna eticheta.

  1. Zahărul

Consumul de zahăr, de alimentele sau băuturi cu zaharuri adăugate ori îndulcitori, nu sunt recomandate copiilor mai mici de 2 ani. Aceste recomandări fac referire la zahărul adăugat, și în nici un caz la cel natural regăsit în fructe sau lapte.

În ceea ce privește sucul de fructe,  Academia Americană de Pediatrie nu recomandă consumul acestuia  de către bebelușii sub 1 an, datorită valorii sale nutritive reduse. Primul an de viață, este caracterizat de o creștere foarte rapidă. Copii au nevoie acum de un aport nutritiv care să susțină acest proces, atât din punct de vedere energetic cât și calitativ. Ori sucul de fructe,  poate umple rapid stomacul mic al piticului, însă fără un aport nutritiv valoros.

În plus, în exces, zahărul și îndulcitorii pot determina limitarea alimentelor pe care un copil este interesat să le mănânce, crește riscul apariției cariilor dentare, poate crește riscul de obezitate, diabet de tip 2 și boli de inimă.

Malnutriția

Malnutriția

Malnutriția apare atunci când există un dezechilibru între necesarul și aportul nutrițional, fapt care determină mai apoi modificări ale greutății, compoziției corporale și funcționării fizice. Are două fațete: sub- și supranutriția, iar în acest articol mă voi focusa asupra subnutriției.

Suplimentele nutriționale orale

Suplimentele nutriționale orale

Atenția pentru nutriție este vitală în managementul pacientului subnutrit sau cu risc de malnutriție. Suplimentele nutriționale orale sunt parte a unui spectru de strategii ce pot fi utilizate în acest sens.