Pâinea cu maia sau pâinea cu gust de pâine :). Așa-i spun eu. Îmi amintește mereu de copilărie și în mod special de bunica. Ea era cea care săptămânal, pregătea un cuptor de pâine tradițională. Pâine adevărată, pâine cu gust, negrabită și de fiecare dată, binecuvantată, înainte de a o introduce în cuptorul din lut. Nu-mi amintesc să fi auzit în vremurile acelea că “pâinea îngrașă” sau că “balonează”. Însă nici nu știam atunci, ce multe beneficii atrage după sine, procesul de obținere a pâinii cu maia.
Se pare că pâinea cu maia, datează încă din anii 1500 î.Hr., avându-și originea în Egiptul antic. Această metodă de obținere a pâinii, a rămas principala metodă, până când a apărut drojdia de panificație, acum mai bine de o sută de ani.
Ce este maia? Un agent de fermentare și dospire, rezultat dintr-un amestec de făină și apă, care este fermentat spontan, pe parcursul mai multor zile, de către bacterii lactice și drojdii, provenite din făină și din mediul de păstrare. Această maia, numită și drojdie sălbatică, este folosită mai apoi ca starter, pentru a fermenta un nou amestec de făină și apă, dând naștere pâinii cu maia.
Procesul de fermentare tradiţională, adică pe perioade lungi de timp, determină o multitudine de beneficii, dând valoare pâinii cu maia comparativ cu pâinea clasică, mai exact:
Pâinea cu maia este mai ușor de digerat
Procesul de fermentare al aluatului, ajută la descompunerea proteinelor din gluten, făcându-le mai ușor de digerat, reduce cantitatea de FODMAP (carbohidrați cu lanț scurt, rezistenți la procesul normal de digestie), scade cantitatea de antinutrienți, și nu în ultimul rând, determină producerea de prebiotice, care hrănesc bacteriile benefice din intestin. Toate aceste aspecte, duc la îmbunătățirea procesului de digestie și a sănătății intestinale.
Pâinea cu maia este o varianta mai bună, în prevenția și controlul diabetului zaharat
S-a observat că, procesul de fermentare determină schimbarea structurii moleculelor de carbohidrați, fapt ce duce la scăderea indicelui glicemic al pâinii și a vitezei cu care zaharurile intră în circulația sanguină. De asemenea, crește sensibilitatea de insulină. Mai multe studii, au arătat că subiecții care consumau pâine cu maia, aveau niveluri mai scăzute ale glicemiei și insulinemiei, decât cei care mâncau pâine preparată cu drojdie de brutărie.
Pâinea cu maia este mai valoroasă, din punct de vedere nutritiv
Pâinea cu maia conține niveluri mai scăzute de fitat, un antinutrient existent în cereale, care se leagă de minerale, reducând absorbția acestora de către organism. Practic, bacteriile lactice existente în pâinea cu maia, reduc pH-ul pâinii, ceea ce ajută la dezactivarea fitatului, determinând astfel creșterea absorbției nutrienților pe care îi conține, comparativ cu pâinea obișnuită.
Pâinea cu maia are o aromă și textură îmbunătățite, respectiv termen de valabilitate mai lung
Atât de multe motive, pentru a alege pâinea cu maia 🙂