BLOG / Puterea primelor 1000 de zile de viață

Nutriția în primele 1.000 de zile de viață ale copilului, alături de un mediu sigur și echilibrat, de grija, dragostea și receptivitatea părinților, construiește fundamentul pentru o bună dezvoltare a acestuia.  Ori dacă una sau mai multe dintre aceste “bucăți de puzzle” lipsesc, dezvoltarea fizică, cognitivă, emoțională și socială, pot avea de suferit, ducând la pierderea unor oportunități de dezvoltare, pe care fiecare dintre noi le primește ca drept, la naștere.

La ce se referă mai exact acest concept al primelor 1000 de zile din viața unui copil? La perioada dintre momentul conceperii și împlinirea vârstei de 2 ani a copilului.

Rolul părintelui este crucial în această perioadă. Copilul este acum, pe deplin dependent de părinți, și în mod special de mamă, pentru a-l hrăni, îngriji și ajuta să-și atingă adevăratul potențial în viață. Ceea ce primește acum,  are impact asupra sănătății și dezvoltării viitoare a copilului pentru tot restul vieții sale.

Primele 1000 de zile din viața unui copil, reprezintă perioada cu cea mai accelerată dezvoltare atât din punct de vedere fizic cât și cognitiv. Iar nutriția, oferă practic “combustibilul” de care este nevoie în tot acest proces.

Ce miracol! Iar tu mamă( sau viitoare mamă), ești o parte atât de importantă a acestui miracol. Cum o celulă, se poate transforma într-o minunată ființă, pe parcursul a 9 luni de zile. Apoi, perioada neonatală este caracterizată printr-un ritm rapid de creştere în greutate și lungime. La sfârşitul primei luni de viaţă, copilul are deja un câştig ponderal între 500-750g şi de 5 cm pentru talie. La vârsta de 4 luni, sugarul îşi dublează greutatea de la naştere, iar la 1 an de viață, cântărește de 3 ori mai mult decât atunci când a venit pe lume.

Creierul, crește în primele 1000 de zile de viață, mai repede decât în ​​orice alt moment din viața unei persoane iar copilul are nevoie de substanțele nutritive potrivite pentru asta. Imaginați-vă că dacă în a patra săptămână de sarcină, creierul are  aproximativ 10.000 de celule, în jurul săptămânii 24 de sarcină, acesta conține deja 10 miliarde. Tubul neural se formează la doar 16 zile după concepție și până la 7 luni creierul unui copil capătă o formă care seamănă cu cea a unui adult.

În primele 1000 de zile, se pun bazele abilităților motorii, a celor cognitive și a dezvoltării sociale.  Conform cercetărilor, o creştere inadecvată a creierului întâlnită la copiii malnutriţi în perioada fetală sau de sugar, a determinat deficite cognitive și comportamentale, de exemplu întârziere în dezvoltarea limbajului, retard motor, un coeficient de inteligență mai mic şi implicit performanţe şcolare slabe.

Tot acum este perioada în care se dezvoltă și sistemul imunitar.

Pentru toate aceste aspecte, și nu numai, alimentația, întâi a mamei, iar mai apoi a mamei și copilului, este una extrem de importantă. Malnutriția cronică în uter sau în copilăria timpurie, poate afecta dezvoltarea fizică, funcția creierului și sistemul imunitar, al copilului. În plus, acest aspect a fost asociat și cu un risc mai mare de a dezvolta diabet, cancer sau alte boli.

Pe de altă parte, dacă un copil primește hrană în exces, de multe ori lipsită de valoare nutritivă în primele 1.000 de zile de viață, este foarte probabil ca acesta să aibă probleme viitoare de greutate. Un câștig ponderal prea mare într-un timp prea scurt, predispune din păcate copilul la o luptă, de multe ori , pe tot parcursul vieții cu kilogramele în plus, iar mai apoi cu boli asociate obezității, precum diabetul sau bolile de inimă.

Din păcate, în Romania, conform cercetărilor, gradul de conștientizare al părinților în ceea ce privește importanța unei alimentații potrivite și adaptate fiecărei etape de viață a copilului, este unul scăzut. Diversificarea începe de multe ori, chiar și mai devreme de 4 luni, iar 70% dintre copiii cu vârste cuprinse între 1 si 3 ani, consumă alimente nepotrivite vârstei lor. Toate aceste concluzii ale studiilor, m-au determinat să îmi propun ca în următoarea perioadă de timp, să raspund prin intermediul articolelor, la cele mai des întâlnite întrebări legate de alimentația în primele 1000 de zile de viață ale unui copil.

Iar tu părinte implicat, care citești acest articol, amintește-ți mereu, că ești un architect al sănătății copilului tău 🙂

Malnutriția

Malnutriția

Malnutriția apare atunci când există un dezechilibru între necesarul și aportul nutrițional, fapt care determină mai apoi modificări ale greutății, compoziției corporale și funcționării fizice. Are două fațete: sub- și supranutriția, iar în acest articol mă voi focusa asupra subnutriției.

Suplimentele nutriționale orale

Suplimentele nutriționale orale

Atenția pentru nutriție este vitală în managementul pacientului subnutrit sau cu risc de malnutriție. Suplimentele nutriționale orale sunt parte a unui spectru de strategii ce pot fi utilizate în acest sens.