Alimentația în timpul tratamentului oncologic are un rol foarte important în prevenția sau tratamentul malnutriției, în susținerea pacientului să tolereze mai bine efectele secundare ale tratamentului, să se recupereze mai ușor, să aibă energie, putere și o stare bună.
Rolul nutriției nu se sfârșește însă odată cu tratamentul, alimentația post-tratament, având o importanță majoră în combaterea carențelor, atingerea unui status nutrițional optim, precum și în reducerea riscului de îmbolnăvire.
Iată mai jos, 5 obiective în nutriția oncologică, post-tratament:
- Evaluarea statusului nutrițional și identificarea carențelor ce pot surveni în urma tratamentului, a abordării unor diete restrictive (post, veganism, etc.), ori a combinației dintre cele două
- Evaluarea aportului nutrițional, atât din punct de vedere cantitativ cât și calitativ
- Identificarea diverselor efecte secundare ale tratamentului, care pot persista și după tratament influențând statusul nutrițional (greață, uscăciunea gurii, modificări ale gustului, dificultăți de înghițire, tulburări gastrointestinale, etc.) și stabilirea strategiei nutriționale
- Restabilirea unui status nutrițional optim, plecând de la aspectele amintite mai sus, dar și de la prezența unor comorbidități posibil existente
- Atingerea unei greutăți sănătoase, în vederea prevenirii recurenței cancerului dar și a scăderii riscului altor boli asociate cu excesul ponderal
Așadar, obiectivele în nutriția ocologică post-tratament sunt diferite de cele din timpul tratamentului, orientate fiind spre îmbunătațirea stării generale de sănătate și creșterea calității vieții, spre „reconstrucție”.
Să fie spre folos și spre o calitate a vieții crescută 🙂