BLOG / Apa alcalină în vindecarea cancerului: mit sau realitate?

În ultimii ani, apa alcalină a devenit populară tocmai datorită credinței că aduce beneficii asupra stării de sănătate. Practic, în jurul său s-a creat o așa numită “aureolă de sănătate”, ce promite prevenția și chiar vindecarea mai multor boli printre care și cancerul.

Ce este de fapt apa alcalină?

O apă cu un conținut mai mare în minerale alcaline care îi conferă pH-ul alcalin, și care poate proveni fie din izvoare naturale, fie poate fi creată prin adăugarea de minerale sau prin electroliză, principiu pe baza căruia funcționează costisitoarele aparate de ionizare a apei.

De unde a pornit ipoteza că, consumul aceasteia previne și chiar vindecă cancerul?

De la ideea că pentru dezvoltarea celulelor canceroase este propice un mediu acid, în timp ce într-un mediu alcalin, acestea nu ar supraviețui. Astfel că, pornind de la această ipoteză, s-a ajuns la promovarea consumului de apă alcalină în vederea „alcalinizării organismului”.

Doar că studiile în care s-a observat că celulelor canceroase se dezvoltă în mediu acid, au fost studii in-vitro, adică studii realizate în laborator, ce nu au capacitatea de a reda comportamentul tumorilor în corpul uman. Chiar mai mult, este demonstrat că celulele canceroase sunt cele care produc aciditatea în mediul extracelular, adică în jurul lor, și nu invers.

Și totuși, este de dorit, să ne “alcalinizăm organismul”?

Răspunsul este simplu: nu.

În primul rând, pornim de la realitatea că:

  • suntem “setați” cu valori ale pH-ului diferite în diversele regiuni ale corpului, exact așa cum este nevoie de altfel, pentru buna noastră funcționare

De exemplu, sângele are un pH ușor alcalin; acidul gastric are un pH puternic acid, necesar pentru digerarea alimentelor și distrugerea germenilor care ajung în stomac; în intestin regăsim un pH alcalin; pielea are un pH acid care conferă protecție împotriva dezvoltării microbiene excesive, ș.a.m.d.. Practic, nimic nu este întâmplător.

  • echilibrul acido-bazic și reglarea pH-ului sunt esențiale pentru sănătatea noastră
  • echilibrul acido-bazic sistemic este bine reglat la un pH-ul al sângelui arterial între 7.36 și 7.44

Așadar este esențial ca pH-ul sângelui nostru să rămână constant. Și asta pentru că dacă nu s-ar încadra în limitele normale, celulele noastre ar înceta să funcționeze iar noi am fi în pericol de moarte, dacă nu s-ar interveni medical. Cu alte cuvinte, să fii prea alcalin este o mare problemă, numită alcaloză, și nu ne-o dorim. Spre exemplu, un pH al sângelui arterial mai mare de 7.65, este asociat cu rate de mortalitate de peste 80%.

Noroc că organismul nostru este atât de inteligent echipat, având capacitatea de a-și regla permanent echilibrul pH-ului, rinichii și plămânii fiind în mare măsură responsabili pentru păstrarea unui pH echilibrat în organism. Și nu, nu avem nevoie de apă alcalină pentru asta.

Există dovezi științifice în ceea ce privește utilitatea apei alcaline în cancer?

Până în prezent, nu există studii care să demonstreze că apa alcalină previne sau tratează cancerul. Ideea că este important ca apa să fie alcalină este irelevantă, și asta pentru că acidul din stomac va regla oricum acest aspect.

În concluzie, hidratarea este extrem de importantă în viața oricărei persoane indiferent că are sau nu un diagnostic oncologic. Cu atât mai importantă este în cazul celor care sunt în timpul chimioterapiei sau radioterapiei. Pentru asta însă este nevoie de apă, nu de apă alcalină. Tocmai pentru că aceasta nici nu hidratează mai bine, nici nu alcalinizeză organismul (din fericire) și nici nu vindecă cancerul (din păcate).

Să fie cu folos 🙂

Malnutriția

Malnutriția

Malnutriția apare atunci când există un dezechilibru între necesarul și aportul nutrițional, fapt care determină mai apoi modificări ale greutății, compoziției corporale și funcționării fizice. Are două fațete: sub- și supranutriția, iar în acest articol mă voi focusa asupra subnutriției.

Suplimentele nutriționale orale

Suplimentele nutriționale orale

Atenția pentru nutriție este vitală în managementul pacientului subnutrit sau cu risc de malnutriție. Suplimentele nutriționale orale sunt parte a unui spectru de strategii ce pot fi utilizate în acest sens.