Citeam săptămâna trecută, o știre referitoare la retragerea de la vanzare a unui lot de avocado bio, într-unul dintre hypermarket-urile de la noi. Motivul: depășirea limitei legale de reziduuri de pesticide. În comentarii, am regăsit indignarea mai multor persoane în ceea ce privește posibilitatea existenței de pesticide într-un produs bio. Este interzisă utilizarea pesticidelor în culturile ecologice? Nu. Este doar limitată. Cunoaștem noi informația completă despre ceea ce înseamnă producția eco/bio, sau acordăm din start oricărui produs de acest tip, prezumția de “sănătos”?
Indiferent că vorbim despre legume, fructe, cereale, carne, lapte sau produse procesate din acestea, le avem la dispoziție spre cumpărare, atât ca și produse convenționale cât și ca și produse bio/eco/organice. Am așezat aici toate cele trei denumiri folosite atunci când se face referire la un produs ecologic, tocmai pentru a sublinia că toate vorbesc despre același lucru. Despre metoda prin care s-a obținut alimentul primar, despre producția ecologică.
Conform Comisiei Europene, în cazul producției ecologice există câteva principii cheie, pe care producătorii trebuie să le respecte, mai exact:
În agricultură:
- se permite doar utilizarea semințelor organice pentru cultivare
- se interzice utilizarea organismelor modificate genetic
- se interzice folosirea radiațiilor ionizante (utilizate în vederea prelungii duratei de conservare a produsului)
- se limitează utilizarea îngrășămintelor artificiale, a erbicidelor și pesticidelor
Astfel că, în vederea menținerii fertilității solului, producătorii ecologici, vor folosi abordări precum rotația culturilor, alegerea de soiuri rezistente la buruieni și dăunători, cultivarea plantelor fixatoare de azot și a altor culturi de îngrășăminte verzi.
În creșterea animalelor:
- se interzice utilizarea hormonilor de creștere
- se limitează folosirea antibioticelor, acestea fiind administrate doar atunci când este necesar pentru sănătatea animalului
- hrana oferită animalelor crescute ecologic, va fi 100% organică
- se va acorda o atenție specială condițiilor de adăpostire, practicilor de creștere, respectării densităților de populație stabilite și suprafețelor minime pentru zonele interioare și exterioare.
- animalele ar trebui să aibă, ori de câte ori este posibil, acces în aer liber sau zone de pășunat
În cazul produselor procesate:
- acestea vor fi produse, în principal, din ingrediente agricole
- pot conține, de asemenea și preparate din microorganisme și enzime, aditivi alimentari, auxiliari tehnologici, vitamine, minerale, aminoacizi și alți micronutrienți adăugați alimentelor în scopuri nutriționale specifice, însă doar atunci când sunt autorizate conform normelor ecologice
- pentru ca un produs să fie etichetat ca ecologic, minim 95% din conținut trebuie să fie reprezentat de ingrediente agricole ecologice, pentru restul de 5% existând de asemenea, condiții stricte
Acum că avem o imagine mai clară a ceea ce stă în spatele etichetei de produs ecologic, rămâne întrebarea firească: ar fi mai bine să aleg produsele bio/eco, decât pe cele convenționale?
- Există studii care atestă faptul că, fructele și legumele bio sunt mai bogate în antioxidanți comparativ cu cele produse convențional. Că lactatele și carnea obținute ecologic, tind să prezinte cantități mai mari de omega-3. Și mai știm, că agricultura de tip ecologic este una benefică planetei.
- Pe de altă parte, agricultura de tip ecologic, nu are capacitatea de a acoperi nevoile întregii planete. În plus, costul produselor eco este mai mare comparativ cu a celor de tip convențional. Și mai rămâne un semn de întrebare referitor la siguranța pesticidelor naturale care, conform mai multor studii, prezintă și ele efecte negative asupra sănătății și mediului.
- Conținutul în vitamine și minerale, pare a fi similar în alimentele de tip bio respectiv convenționale
- Gustul, spun unii că ar fi mai bun în cazul produselor ecologice, însă acesta este un aspect subiectiv
- O atenție deosebită merită acordată produselor procesate, etichetate eco. Această etichetă este despre tipul de agricultura prin care a fost obținut alimentul primar. Un produs bio/eco/organic nu este neaparat “mai sănătos”. Spre exemplu, o napolitană etichetată eco, ce conține zahăr organic, făină albă organică și niște ulei de palmier organic, nu este cu nimic mai sănătoasă, doar pentru că e realizată din ingrediente provenind din culturi ecologice. Rămâne tot un aliment sărac în fibre, vitamine și minerale, însă bogat în zahăr și grăsimi.
Prin urmare, ținând cont de toate aceste aspecte, decizia alegerii aparține fiecăruia în parte. Și indiferent că vei alege produse bio întotdeauna, câteodată sau niciodată, amintește-ți să mănânci mereu cât mai nutritiv. Cât mai integral. Cât mai puține produse procesate. Bio sau nu, îți poți clădi un stil alimentar sănătos, nutritiv, echilibrat.