Fiecare început de an, este pentru majoritatea oamenilor, un nou început. Un reper al timpului însoțit de noi dorințe, noi obiective, poate noi priorități. Sunt dorințele, obiectivele, prioritățile noastre și evident doar noi le putem duce la îndeplinire. Doar noi, dar nu oricum. Doar sănătoși.
Conceptul de sănătate, s-a schimbat mult în ultimele decenii. Dacă în 1948, Organizația Mondială a Sănătății, definea sănătatea ca pe „o stare de bunăstare fizică, mentală și socială completă și nu doar absența bolii sau infirmității”, 40 de ani mai târziu, extinde ideea de sănătate la “măsura în care o persoană sau un grup, este capabil să-și realizeze aspirațiile și să-și satisfacă nevoile, să schimbe sau să facă față mediului. Sănătatea este o resursă pentru viața de zi cu zi”.
Îti propun în cele ce urmează, 5 aspecte importante, care te pot ajuta să rămâi sănătos sau să îți recapeți sănătatea:
1. Planifică-ți anual investigațiile de rutină
Investigațiile de rutină, sunt utile în prevenția și diagnosticarea precoce a unor patologii des întâlnite, precum diabetul zaharat, bolile cardiovasculare, anemia, afecțiunile digestive, hepatite, afectarea renală, infecții urinare. La ce se referă? La un set de analize de bază și câteva investigații adiționale. Mai exact: hemoleucograma, ionograma, VSH, profilul glucidic și lipidic, analize hepatice și renale-TGO,TGP, bilirubina totală, creatinina serică, ureea, examenul de urină, plus electrocardiograma și ecografia abdominală. În cazul femeilor, sunt indicate suplimentar examenul ginecologic, testul Papanicolau și ecografia de sân sau mamografia( în funcție de vârstă) iar în cazul bărbaților cu vârsta peste 45 de ani, antigenul specific de prostată.
2. Crează-ți obiceiuri alimentare care îți susțin sănătatea
Obiceiurile se crează în timp. Nu fac excepție nici obiceiurile alimentare. Niciodată nu este prea târziu pentru a alege să îți creezi obiceiuri care să îți cultive sănătatea, din punct de vedere nutrițional. Învață să te hrănești nu doar să mănânci. Nutriția adecvată înseamnă diversitate, înseamnă echilibru, bucurie, individualizare și în nici un caz nu înseamnă frustare și restricții extreme. Dar despre toate aceste aspecte, voi scrie în următoarele articole.
3. Fii activ
Este dovedit că activitatea fizică regulată, îmbunătățeste calitatea vieții, sănătatea mintală, reduce riscul de boli cardiovasculare, diabet zaharat de tip 2, sindrom metabolic și anumite tipuri de cancer. Are un rol important în managementul greutății, în consolidarea oaselor și mușchilor. Sigur că recomandarile diferă, în functie de starea fiziologică, de vârstă, de patologiile asociate, însă dacă ne raportăm la un adult fără patologii specifice, recomandarea este de a face cel puțin 150-300 de minute de activitate fizică, de intensitate moderată, pe tot parcursul săptămânii, aici încadrându-se inclusiv mersul în pas vioi.
4. Respectă-ți timpul de somn
Somnul nu reprezintă în nici un caz un timp pierdut, fiind un contributor important la starea generală de sănătate. Cercetările au demonstrat că privarea de somn, se corelează cu multe boli, precum: bolile cardiovasculare, diabetul zaharat, obezitatea sau depresia. Conform National Sleep Foundation, un adult sănătos are nevoie de 7 până la 9 ore de somn pe noapte, în timp ce sugarii, copiii mici și adolescenții, fiind în perioada de creștere și dezvoltare, au nevoie de un timp de somn mai mare.
6. Gestionează-ți stresul cât mai eficient
Chiar dacă stresul pare deja o componentă normală a vieții cotidiene, nu ar trebui să îl acceptăm ca pe un partener de drum, pe termen lung. Și asta pentru că, stresul cronic, este un factor ce contribuie la apariția bolilor cardiovasculare, a diabetului zaharat, a tulburărilor de comportament alimentar, obezității, depresiei, anxietății, reduce capacitatea de concentrare, afectează sistemul digestiv și activitatea sexuală. Și cu toate că de multe ori evenimentele stresante nu pot fi prevenite, aspectele pe care fiecare dintre noi le poate influența, în vederea gestionării cât mai eficiente a situației stresante sunt multe- alimentația potrivită, mișcarea, tehnicile de relaxare, sunt doar cateva dintre ele. Și evident, consilierea profesională, atunci cand simți că ai nevoie de o mână de ajutor.
Ai grijă de sanatatea ta! Doar tu și doar în stare de sanatate, poți face ca lucrurile să se întâmple 🙂
Până data viitoare, îți doresc să ai parte de sănătate, pe toate planurile!
Sursa imagine: Pixabay